ČETIRI DANA SLAVLJA Klub Močvara poziva na proslavu 25. rođendana

Autor:

Promo/Močvara

”U klubu Rupa na Filozofskom fakultetu smo radili 1997. i 1998., a počeli smo još 1995. s festivalom Ponikve. Nismo se nadali takvu razvoju događaja, iako je to bila naša želja. Već tada smo imali toliko programa da nam je rad u Rupi i u povremenim iznajmljenim prostorima bio nedovoljan.

Najvažnije mi se čini to što je nekolicina mladih ljudi samostalno i bez financijskog zaleđa, a s nevjerojatno mnogo volje i pozitivnih vibracija, uspjela stvoriti Močvaru i održati je do danas. Močvara je nešto što je godinama nedostajalo Zagrebu, klub ili kulturni centar u kojem se stalno nešto događa i gdje na jednom mjestu različita publika može pronaći kulturne sadržaje koji ih zanimaju”, rekao je u razgovoru za dvotjednik Zarez 2004. Kornel Šeper, jedan od osnivača zagrebačkog kluba Močvara u povodu pet godina kluba, u odgovoru na pitanje koliki su bili utjecaj i važnost Močvare u tadašnjih pet godina postojanja.

Močvara ovih dana slavi srebrni jubilej, četvrt stoljeća ili 25 godina djelovanja, a Pogon slavi 15 godina. Zbog duboke povezanosti, odlučili su zajedno napraviti četverodnevnu proslavu od 24. do 27. svibnja koja će se održati u svim dijelovima bivše tvornice Jedinstvo.

Močvara i Pogon već su godinama neizbježna mjesta dolaska svima zainteresiranima za alternativnu kulturu i primjer kako se zapušteni prostori industrijske baštine mogu transformirati u aktivna i živahna mjesta te kako dobrosusjedski odnosi i suradnja između dvaju kolektiva mogu rezultirati fantastičnim projektima čiji presjek će predstaviti u četiri rođendanska dana.

Tulum će se odvijati u uobičajenim prostorima kao što su velika i mala dvorana Pogona te šank prostorija, terasa i dvorana Močvare, a najavljeni su i programi u dvorišnom šatoru iza tvornice, Indoševoj sobi te na nasipu. Klub će proslaviti rođendan koncertima, predstavama, izložbama, promocijama, radionicama, slušaonama, a tu su i ChilliBar, otvorena proba kod Indoša, sadnja živice i megapopularni Sajam ploča i stripova.

Koncertni dio u petak će otvoriti nastupi bendova The Ex, Ndox Electrique i Šumski u sklopu programa Vrelo zvuka & koncert za Baru, a onda će se održati i radionice, promocije publikacija Pogona i Galerije 90-60-90, izložba plakata sustanara Jedinstva, izvedba Cirkoramine predstave i projekcija filma o grupi Kugla glumište.

Rođendan Močvare završit će 27. svibnja koncertom Hans-Joachima Roedeliusa, devedesetogodišnjeg glazbenika iz Njemačke, rođenog 1934. u Berlinu i suosnivača bendova kao što su Cluster i Harmonia. Njegovu istraživačko-eksperimentalnu glazbenu karijeru su obilježile česte suradnje s brojnim umjetnicima, među kojima se ističu Dieter Moebius, Conrad Schnitzler, Michael Rother i Brian Eno.

Izdao je preko stotinu glazbenih albuma različitih žanrova ispreplićući kraut rock, jazz, elektronsku i avangardnu glazbu. Sebe uglavnom predstavlja kao ne-muzičara i tvrdi da su njegovi albumi i koncerti zvučne slike, tj. autoportreti. Na Močvarin rođendan dolazi s kćeri Rosom Roedelius koja je kreirala vizualne efekte na očevu glazbu.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.