Cetinska krajina i zaleđe Splita ostali bez vode, Bulj optužuje HDZ

Autor:

04.07.2022., Zapresic - U Ulici bana Josipa Jelacica pukla je vodovodna cijev, na mjestu gdje radovi traju tjednima te je poplavila dio ulice. Photo: Igor Kralj/PIXSELL

Igor Kralj, Pixsell

Više od 40 tisuća stanovnika Cetinske krajine, omiškog zaleđa, Dugopolja i Muća u utorak navečer ostalo je bez vode, jer je puknula cijev, javio je RTL.

Radilo se cijelu noć, a do građana se pitka voda dopremala cisternama.

Pukla je velika cijev, pa je voda poplavila kuće i okućnice. “To je naglo puklo, ja san mislio potres, stotine potresa, a koji je to, kad je to jedanput voda buknila, digla asfalt, diglo sve živo i rekao bi, potres je nula. Ma i gore, pet metara je bio kad je to puklo gore”, kaže Milan Belajić iz Rude.

Ogromna količina vode rušila je sve pred sobom. Milanu su poplavile dvije kuće, a uništeni su mu i poljoprivredni nasadi. Za sve krivi dotrajalost azbestnih cijevi, koje su ugrađene u prometnicu dok je još bio dijete.

Radnici cetinskog Vodovoda cijelu su noć radili na sanaciji cijevi. Nova je spojena tek u zoru, no dobar dio dalmatinske zagore i dalje nema vodu. Cisterne su jedini spas.

“Ma ajde mi smo ljudi uvijek nosili, moja je mater uvijek ovako nosala. Nas pet u kući trebalao je to sve oprat i prenijeti iz rijeke. A mi smo sad gospoda”, kroz smijeh govori Milena iz Otoka.

“Strpljen spašen. Evo ništa, lipo došla u grad. Sad ću napunit boce vodom u općini”, kaže Mare iz Otoka.

Pola stoljeća stari magistralni cjevovod, uz to azbestno-cementni, nesiguran je i godinama se već govori o potrebi njegove obnove.

“Najvažnije je da je voda potekla, i da teče do krajnjih korisnika. Sama cesta je oštećena naravno, nastojat ćemo to sanirati na najbolji način”, kazuje Dušan Đula načelnik općine Otok.

Sustav vodoopskrbe se puni cijeli dan. U Vodovodu su oprezni, jer postoji opasnost od hidrauličnih udara, koji bi mogli uzrokovati nove havarije.

“Tako da sustav punimo polako. Određena mjesta na uslužnom području naše firme već imaju vodu, dok bi cjelokupno područje i splitsko zaleđe i omiško trebalo u popodnevnim satima imati vodu”, govori Josip Mioč, direktor Vodovoda i odvodnje cetinske krajine.

RTL je o havariji razgovarao s gradonačelnikom Sinja, Mirom Buljem. “Vodovod je star 50 godina i više. Vrijeme je da se napravi alternativni pravac koji će biti u skladu s propisima i to ne samo u Sinju već i u cijelom splitskom zaleđu. U skoroj budućnosti i cijeli splitski bazen. Cetina je naša duša, ona je najsvetije i najbolje što možemo imati. Imamo dovoljno vode i električnu energiju iz pet hidrocentrala”, rekao je.

Dodao je da trenutno imaju poskupljenje vode od 500 posto, te da mjesecima o tome pokušava razgovarati s ministrom i premijerom, no nitko mu ne odgovara na upit. “Sinjskom vodovodu je poslana ovrha od odvjetničkog ureda od odvjetničkog ureda Krune Peronje, mecene HDZ-a, jer isključivo politički žele uništiti naše bogatstvo”, tvrdi.

Komentirao je i projekt aglomeracije Sinj koji je trenutno u izgradnji. “To je bitno za zaštitu Cetine. Ovo je ozbiljan projekt. Vrijem je da napravimo alternativni pravac jer je Split u problemu”, rekao je. Dodao je i da očekuje angažman Hrvatskih voda, za koje kaže da trenutno peru ruke od svega.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.