Cerar zbog arbitraže napao Hrvatsku i Europsku komisiju

HINA/ Slavko VUKADIN/

Slovenski ministar vanjskih poslova Miro Cerar ponovo se oglasio u vezi s člankom njemačkog Der Spiegela o arbitražnom sporu Slovenije i Hrvatske, optužujući Hrvatsku da krši međunarodno i europsko pravo, a Europsku komisiju zbog navodne pristranosti te napao oporbu što ne podržava stajališta prethodne i sadašnje vlade.

“Mišljenje pravne službe Europske komisije koju je objavio Spiegel učvršćuje nas u uvjerenju da su argumenti iz naše tužbe protiv Hrvatske opravdani. Taj dokument su napisali vrhunski pravni stručnjaci. Hoće li ga sud EU-a u Luxembourgu uvažiti u postupku protiv Hrvatske, ovisi o samom sudu, ali ga sada kad je javno poznat nitko ne može ignorirati iako formalno nije obvezujući”, kazao je Cerar u razgovoru za Slovensku tiskovnu agenciju STA, objavljenom u četvrtak.
Cerar je kritiziraro Komisiju i njezina predsjednika Jean-Claudea Junckera što je to mišljenje svojih “vrhunskih stručnjaka” ignorirala, rekavši da je Komisija Der Spiegelov dokument morala preliti u političku ocjenu da neprimjenom arbitraže Hrvatska krši europsko pravo.
Da je trako postupila, to bi bio dodatan pritisak na Hrvatsku da presudu provede, kazao je Cerar, dodavši da tužba protiv Hrvatske što ju je njegova prijašnja vlada predala sudu EU-a u Luxembourgu vraća spor s političke na pravnu razinu i da vjeruje u uspjeh Slovenije, a nakon pozitivne odluke suda i jači pritisak Europske komisije.

Cerar, premijer prethodne vlade, je rekao da je iznenađen što u Sloveniji neki predstavnici dviju oporbenih stranaka, Slovenske demokratske stranke (SDS) bivšeg premijera Janeza Janše i demokršćanske Nove Slovenije (NSI) sumnjaju u argumentaciju prijašnje i sadašnje vlade u vezi s arbitražom i objavljenim dokumentom u Der Spiegelu.

“O tom pitanju opet nema jedinstva jer neki po cijenu štete koju nanosi slovenskim interesima žele pokazati drukčije stajalište. Njihovo mišljenje je pogrešno jer je tužba protiv Hrvatske pravi put. Izražavam žaljenje da kao Slovenci ne znamo zajedno braniti slovenske interese”, kazao je Cerar.
Te dvije stranke ovih su dana za razliku od vladajućih rezervirano reagirale na objavu dokumenta u Der Spiegelu, a u predizbornoj kampanji govorile da je arbitražno rješenje loše za Sloveniju jer nije dobila izlaz na ortvoreno more svojim vodama nego preko hrvatskog “koridora” i da bi razgovore o rješenju graničnog pitanja s Hrvatskom trebalo nastaviti bilateralno.

Komentiraj