CERAR ‘Isplata dugova NLB-a nije u skladu sa slovenskim zakonima”

Slovenski premijer Miro Cerar izjavio je u četvrtak da je stajalište Slovenije i dalje kako pitanje tražbina bivših štediša Ljubljanske banke izvan Slovenije treba riješiti u okviru sukcesije te tako zapravo ocijenio nepravilnom odluku uprave Nove Ljubljanske banke (NLB), koja je neke od tih starih tražbina temeljem pravomoćnih odluka hrvatskih sudova i platila.

“Isplate za prenesene devizne depozite koje je NLB odobrio temeljem presuda hrvatskih sudova nisu u skladu s našim zakonima”, kazao je Cerar u četvrtak na konferenciji za novinare u Ljubljani.
Također, to nije u skladu sa sporazumom o sukcesiji bivše SFRJ među državama sljednicama, ni u skladu sa memorandumom iz Mokrica, kazao je Cerar, te zaključio da to što Hrvatska preko sudova traži isplatu obveza NLB-a, koje su štediša bile prenijele na Zagrebačku banku i Privrednu banku Zagreb, zato vidi kao kao kršenje preuzetih međunarodnih obveza.
“Pitanje prenesenih deviznih depozita iz Ljubljanske banke Zagrreb je sukcesijsko pitanje i kao takvo ga treba i rješavati. Od tog stajališta Slovenija ne smije i neće odustati”, kazao je Cerar, dodavši da mu je žao što Hrvatska u spomenutom slučaju krši međunarordne obveze.
Cerar je kazao da je pitanje prenesene štednje po slovenskom shvaćanju bilo riješeno tzv. Memorandumom iz Mokrica koji su potpisali bivši premijeri Janez Janša i Zoran Milanović, a predviđao je zastoj u prije pokrenutim tužbama protiv NLB-a pred hrvatskim sudovima, ukoliko obje strane za to ispune uvjete, kako bi se dalo vremena da se postigne konačno rješenje za taj problem.
Sporazum iz Mokrica bio je osnova na temelju kojega je Slovenija ratificirala hrvatski pristupni ugovor s EU-om, kazao je slovenski premijer.
Dodao je da njegova vlada priprema mjere kako bi zaštitila NLB od mogućih posljedica ako bi se praksa da se u Hrvatskoj donose sudska rješenja na štetu NLB-a nastavila, ali da je već i ranije ocijenila kako plaćanje troškova takvih tužbi nije u skladu sa slovenskim zakonodavstvom. Vlada je tako, po njegovim riječima, dala “jasan signal” sadašnjem vodstvu NLB-a, koje je unatoč tome odluku sudova u Hrvatskoj u nekoliko slučajeva uvažilo i podmirilo tražena srredstva.
Aludirajući na sadašnji međudržavni spor oko arbitraže i obostrano poslane kazne za ribare iz Pirana i Savudrije, Cerar je rekao da mu je čudno što sudovi u Hrvatskoj o više predmeta u slučaju NLB-a odlučuju upravo sada.

Komentiraj