Centar za vozila: U Hrvatskoj porast starih i neispravnih automobila

Centar za vozila Hrvatske objavio je podatak kako u prošloj godini 22 posto vozila nije prošlo tehnički pregled, a najčešći nedostaci utvrđeni su na uređajima za kočenje.

Kroz stanice za tehnički pregled, prošle je godine prošlo 2,15 milijuna pregledanih vozila, a od toga ih je neispravnih bilo 471,4 tisuće, što je rast od 1,1 posto u odnosu na 2018. godinu.

Uobičajeno najveći broj nedostataka uočen je na uređajima za kočenje, a slijede nepravilnosti na uređajima za osvjetljavanje i svjetlosnu signalizaciju.

Na trećem mjestu po udjelu neispravnosti su osovine, kotači, gume i ovjes, a slijede nepravilnosti sa samonosivom karoserijom, šasijom i ostalim dijelovima pa tek onda nepravilnosti s motorom.

Brojna vozila nisu prošla ni eko test pa je tako prošle godine pronađeno 82.863 nedostatka na ispitivanju ispušnih plinova motornih vozila.

Iako se u 2018. godini prvi puta nakon deset godina pojavilo smanjenje starosti voznog parka, s 14 na 13,7 godina, 2019. nije pokazala nastavak tog trenda već je starost vozila povećana.

To znači da je i dalje oko 70 posto voznog parka u Hrvatskoj starije od deset godina.

Komentiraj