Čelnici riječkih ustanova u kulturi zaprepašteni strogim mjerama prema kulturnim događanjima

Autor:

26.01.2021., Bjelovar - Gradski muzej, zbog epidemioloskih mjera uslijed koronavirusa, prvi ce put  organizirati digitalnu izlozbu povodom Noci muzeja koja se odrzava 29. sijecnja. Prikupljene su rukotvorine, fotografije, recepti, razliciti predmeti i sve sto je obiljezilo razdoblje prve izolacije. Uz pregled epidemija i pandemija kroz povijest sve je to pretoceno u 'Izlozbu u izolaciji' koja ce se moci pogledati putem interneta, a kasnije i uzivo. 
Photo: Damir Spehar/PIXSELL

Damir Spehar/PIXSELL

Zaprepašteni strogoćom novih epidemioloških mjera koje su u Primorsko-goranskoj županiji zatvorile ustanove u kulturi, čelne osobe riječkih ustanova u kulturi u petak su otvorenim pismom izrazili zaprepaštenost strogim mjerama kojim je obustavljeno održavanje profesionalnih umjetničkih izvedbi i programa, kino projekcija i izložbi, prenosi HRT.

“Sasvim smo svjesni trenutne epidemiološke situacije u Primorsko-goranskoj županiji kao i nužnog zaoštravanja mjera, ali nam je posve nejasno zašto se zatvara kultura dok ostaju otvoreni ugostiteljski objekti? Zašto se zatvaraju muzeji i kazališta, dok je u vjerskim objektima dopušteno okupljanje čak 25 osoba”, navodi se u otvorenom pismu.

Kada bi mjere bile ujednačene s onima što vrijede za trgovačke centre, u gledalištu kazališta koje ima 1500 m2 bio bi dopušten boravak stotinjak ljudi u publici.

“Pritom publika u gledalištu ne hoda, ne razgovara, nema međusobnu interakciju, kakva je u trgovinama česta, u ugostiteljskim objektima još češća”, naglasili su u otvorenom pismu upućenom predstavnicima županijskog i nacionalnog stožera te javnosti.

Ravnatelji ustanova i intendant ističu da im je time onemogućen rad te da su dovedeni u potpuno nepravednu situaciju u odnosu na druge djelatnosti te dodaju da kulturna događanja nikad dosad nisu bila žarišta širenja virusa.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.