Čeka se očitovanje Ministarstva rada o zahtjevu Ustavnog suda

Autor:

26.04.2019., Zagreb - U hotelu Esplanade odrzava se konferencija Mirovina i aktivno starenje, u organizaciji HZMO-a i Vecernjeg lista, pod pokroviteljstvom Ministarstva rada i mirovinskog sustava. Predstavljanje natjecaja za poticanje ativnog starenja sufinanciranog iz Europskog socijalnog fonda. Marko Pavic, ministar rada i mirovinskog sustava.
Photo: Borna Filic/PIXSELL

Ustavni sud u utorak je na svojoj redovnoj sjednici od Ministarstva rada zatražio očitovanje o financiranju spotova za mirovinsku reformu. Nakon toga sud će odlučiti o tome kako će i hoće li poduzeti druge radnje.

“Tražimo ga da detaljno obrazloži iz kojih sredstava se financiraju spotovi, koliko je do sada potrošeno i koliko će ukupno biti potrošeno. Izvješće smo tražili odmah i bez odlaganja nakon čega ćemo odlučiti hoćemo li nešto poduzimati kao Ustavni sud”, rekao je u utorak predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović.

Pojasnio je da Ustavni sud može poduzeti radnje kada se radi o grubom kršenju pravila demokratske procedure i onemogućavaju građane u njihovom prikupljanju potpisa. “Za sada te dokaze nismo dobili”, dodao je Šeparović.

Jučer su se oglasili i iz Minstarstva rada, te poručili da će se očitovati u roku od 24 sata. Stavili su se na raspolaganje Ustavnom sudu za eventualna dodatna pitanja.

“U izjavi predsjednika Ustavnog suda, gospodina Miroslava Šeparovića, koju su prenijeli mediji, predsjednik Ustavnoga suda je izjavio da je akcija sindikata legitimna, ali je legitimno i da Vlada svojim aktivnostima objašnjava do čega bi sindikalna aktivnost dovela. U istoj izjavi predsjednik Ustavnoga suda dodao je da je prema kodeksu dobre prakse Venecijanske komisije, koja daje preporuke i savjete koji nisu obvezni, ali one djeluju snagom svog autoriteta, razvidno da Vlada ima pravo informirati građane i emitirati spotove plaćene javnim novcem. To je zbog toga, dodao je predsjednik Ustavnog suda, „što u načelu Vlada i nema druge izvore sredstava nego proračunska“. Izjavio je i da je legitimno da Vlada emitira spotove plaćene javnim novcem u ovoj situaciji kada se još prikupljaju potpisi, kada još nije jasno hoće li će se potpisi skupiti, kada se ne zna hoće li biti referenduma te je li pitanje u skladu s Ustavom”, poručili su iz Ministarstva.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.