Bertha Morris Parker darovala je svijetu čarobnu knjigu ‘Riznica prirode’

Bertha Morris Parker bila je profesorica na Sveučilištu Chicago, te autorica prirodoslovnih knjiga. Njeno najpoznatije djelo bila je “Riznica prirode” iz 1952. godine. U Hrvatskoj knjigu je objavila ‘Školska knjiga 1968’. godine, a preveo je Rene Lui.

U svijetu popularizacije znanosti među najmlađima ime Berthe Morris Parker izaziva strahopoštovanje. Ova istraživačica s Prirodoslovnog muzeja u Chicagu značajno je participirala u izradi svezaka kultne Golden Book Encyclopediae koja se prodavala u američkim supermarketima dosegnuvši preko 60 milijuna prodanih primjeraka.

Za mnoge najsnažniji dojam ostavljalo je prvih trideset i pet stranica Riznice prirode, na kojima su kroz ilustracije i uzbudljiv tekst predstavljeni dinosauri poput trahodona, tiranosaura, brontosaura, diplodoka, pleziosaura. Tu viđeno bilo je razlog zašto su mnogi u dahu gledali nastavke Jurskog parka i epizode Primevala. Sličnom tematikom bavila se i Dječja enciklopedija prirode, ponešto manje uzbudljiva od ostalih, ali zasigurno s najboljom ilustracijom primata ikada.

Bertha Morris Parker umrla je 14. studenog 1980. godine.

Komentiraj