Radnici Croatia Airlines najavili su za ponedjeljak štrajk jer nisu ispunjeni njihovi zahtjevi u kolektivnom ugovoru. Ministar turizma Gari Cappelli za N1 je u četvrtak rekao kako neće biti kolapsa zračnog prometa.

“Croatia Airlines je dio grupacije Starline pa se nadam da će u sklopu toga Lufthansa i svi ubaciti se na neke od tih linija i da ćemo taj turistički dio riješiti na vrijeme”, rekao je Cappelli i dodao kako se nada da će se sve riješiti do ponedjeljka.

Još je jednom poručio kako neće doći do kolapsa i kako će se, što se tiče turističkog dijela, sve riješiti.

Sindikalisti objavili sadržaj prijetećeg pisma

Iz Hrvatskog sindikata prometnih pilota izvijestili su, pak, kako je direktor Croatia Airlinesa Jasmin Bajić zaposlenicima uputio prijeteću poruku. Navode da je direktorovo pismo “najgrublja prijetnja na zaposlenike čiju podršku ne uživa”.

Sindikalisti su objavili i sadržaj Bajićevog pisma. Njega Vam u nastavku prenosimo u cijelosti:

“Poštovane kolegice i kolege,

nastavno na najavu štrajka sindikata ORCA za 9. srpnja do „…..ispunjenja zahtjeva ili odluke štrajkaškog odbora o prekidu štrajka“ obavještavamo Vas o mjerama koje je Poslodavac prisiljen poduzeti.

U cilju minimiziranja štetnih posljedica i zbrinjavanja naših putnika koji će biti pogođeni štrajkom, Poslodavac će poduzeti sljedeće mjere koje će nas sve afektirati, i to:

1. svim radnicima storniraju se odobrenja za godišnje odmore u srpnju i kolovozu, a konkretne odluke o određivanju radnih dužnosti u kriznoj situaciji će se komunicirati direktno od nadređenih,

2. plaće za srpanj i nadalje neće se više isplaćivati po isteklom KU već prema Pravilniku o radu,

3. radnicima koji štrajkaju, sukladno čl. 216 Zakona o radu, razmjerno će se umanjiti plaća i svi dodaci na plaću,

4. članovima posada uvest će se obveza sukladno daljnjim uputama neposredno nadređenih,

5. radnicima koji rade na poslovima zbrinjavanja putnika, sukladno daljnjim uputama neposredno nadređenih, uvodi se prekovremeni rad za vrijeme trajanja štrajka i sve dok se ne saniraju posljedice štrajka.

Nadamo se da će se na sutrašnjem sastanku predstavnika svih sindikata i Uprave Poslodavca nastaviti pregovori te donijeti odluke na obostranu korist, kao i na korist svih zaposlenika kompanije.

Predsjednik Uprave
Jasmin Bajić “

Komentiraj