CAPAK: “Pritisak je ogroman, krenulo se s kritikama i svi bi sada htjeli da se odjednom pusti sve”

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak jutros je u emisiji ‘Dobro jutro Hrvatska’ komentirao kako će, obzirom na epidemiju koronavirusa, izgledati odlazak na more ovo ljeto.

“Sigurno ćemo ići na more, ja jedva čekam otići na more”, rekao je Capak i dodao da je pitanje kako će turizam biti organiziran. Objasnio je i kako će izgledati plaže.

“Ako bude povoljna epidemiološka situacija, neće biti gužve na plažama, u kafićima… Bit će komunalni redari, vlasnici plaža, grad ili hotel će se morati brinuti o tome da ne dođe do kontakta, neće biti ručnik do ručnika, ležaljka do ležaljke, jer virus je još uvijek tu”, rekao je Capak.

Što se tiče otoka i odlaska na otoke, Capak je rekao da će se stanovnici otoka, žele li da im gosti i turisti dođu, morati prilagoditi novom načinu života.

Capak kaže da otkako je epidemiološki povoljna situacija, pritisak je ogroman, krenulo se s kritikama i svi bi sada htjeli da se odjednom pusti sve. Pojasnio je da je teško sve izbalansirati, ali trude se i pokušavaju biti pravedni, no ne znaju kako sve djelatnosti funkcioniraju, pa im se dogodi da nekoga preskoče, što je problem.

“Nastojimo posložiti stvari po fazama. Ne smijemo sve sada pustiti i ne smijemo pustiti na način kako je bilo prije – jako je važno da se držimo osnovnih epidemioloških mjera”, poručio je.

Naglasio je da su fizički distanciranje i smanjenje mobilnosti doveli do povoljne epidemiološke situacije. Na pitanje kako donose odluke o popuštanju mjera, budući da je koronavirus i dalje prisutan, Capak je rekao da našu epidemiološku situaciju uspoređuju i rade modele i procjenjuju koliko bi moglo biti oboljelih, a kod nas je povoljno koliko drugih osoba zaražava jedna osoba koja ima koronavirus.

Temeljem toga procjenjuju mogu li popustiti mjere, a procjenjuju i koliko je osoba u samoizolaciji jer je to bazen iz kojeg se regrutiraju potencijalno pozitivni. Dodao je da to ne rade epidemiolozi, oni daju svoje procjene. Vlada je resornim ministarstvima rekla da naprave prioritete što najviše pomaže gospodarstvu i ljudima u provođenju u njihovih svakodnevnih aktivnosti, a najmanji je epidemiološki rizik.

“Napravili smo veliki uspjeh i moramo paziti da ne dođe do drugog vala jer nam to prijeti time što je virus tu”, poručio je.

Komentiraj