Capak: “Možda već idući tjedan istraživanje koliko je kliconoša u populaciji”

Ravnatelj HZJZ Krunoslav Capak je potvrdio da se razmišlja o uvođenju brzih testova, no budući da su se dosad pokazali prilično nepouzdani, još uvijek se provode istraživanja o njihovoj primjerni.

“Razmišljamo o uvođenju brzih testova koje svatko može upotrijebiti, ali oni su jako nepouzdani i zato Markotić i njezin tim provode istraživanje, a i naši stručnjaci sudjeluju u tome, donijet ćemo zaključak”, rekao je i pojasnio da test na Covid i test na antitijela, kojim se potvrđuje prisutnost virusa i kod osoba koje nisu oboljele, ali su nosioci, nisu ista stvar.

“Drugo su imunološki testovi koji pokazuju pojavu antitjela u krvi. Oni nisu dobri za dijagnostiku, ali mogu pokazati postotak populacije koja ima antitijela. Iz toga ćemo zaključiti broj osoba koje nisu preboljele bolest, ali imaju antitijela. Oni nisu bili bolesni, nego imuni. Iz tih testova možemo saznati koliko ima asimptomatskih kliconoša u populaciji. Možda ćemo već idući tjedan moći provesti jedno takvo ispitivanje”, naglasio je Capak.

Iznio je i podataka da se u Zagrebu od jučer pojavilo deset novih slučajeva.

Komentiraj