CANNES, 8. DAN: Tarantino nas je vratio 50 godina unatrag

Najiščekivanija filmska ekipa stigla je u Cannes s najiščekivanijim filmom – Quentin Taratino, Brad Pitt, Leonardo DiCaprio i Margot Robbie došli su u Cannes kako bi prisustvovali premijeri filma „Once Upon a Time… in Hollywood“, desetog u Tarantinovoj karijeri. Za datum premijere odabran je 21. svibanj, i to na Tarantinovo insistiranje jer je na taj isti datum prije 25 godina na festivalu u Cannesu prikazan njegov film „Pakleni šund“. Koji dan kasnije taj je film osvojio Zlatnu palmu i lansirao Tarantina u elitu hollywoodskih redatelja, a Tarantino sada ponovo napada Zlatnu palmu.

Došao je u Cannes u svom stilu, brbljav, prepun priča o Hollywoodu nekada, što je njegova omiljena tema. Zato i ne čudi što se radnja filma „Once Upon a Time… in Hollywood“ odvija u 1969. godini, koji mjesec prije no što će Charles Manson i njegova sekta ubiti trudnu glumicu Sharon Tate, tadašnju partnericu redatelja Romana Polanskog. Na konferenciji za novinare Tarantino je rekao kako je nekoliko puta u životu sreo Polanskog i da iznimno cijeni njegove filmove, naročito „Rosemarinu bebu“. Radnja filma vrti se oko Ricka Daltona (Leonardo DiCaprio), nekadašnje tv zvijezde kojem je karijera krenula nizbrdo, a jedini prijatelj mu je njegov body-double, kaskader i vozač Cliff Booth (Brad Pitt). Odmah treba napomenuti – Pitt se za ovu ulogu nabildao i kada se u jednoj sceni skine do pojasa gol, mogu se očekivati uzdasi među gledateljicama. A možda i gledateljima. Prva polovica filma, koji traje 160 minuta, bavi se njima dvojicom, pokušajima Ricka Daltona da osvježi karijeru, a sve u kontekstu minucioznog Tarantinovog prikaza Los Angelesa 1969. godine. Dajte mu odmah Oscara za scenografiju. Rick Dalton i Cliff Booth viđaju Polanskog i Sharon Tate (glumi je Margot Robbie) jer su im se doselili u susjedstvo, a što se nakon toga događa – ne smijem vam reći. Naime, Tarantino je pred početak projekcije filma u Cannesu poslao poruku kojom moli sve da ne iznose detalje filma kako ne bi uništili budućim gledateljima zadovoljstvo gledanja. Ja sam vam prepričao prvi dio filma jer je u njemu nešto manje zadovoljstva, ali drugi dio neću jer se tu zadovoljstvo povećava. Ono što je u cijelom filmu sjajno, osim scenografije, je i glazba iz tog vremena.

Tarantino je na konferenciji za novinare rekao kako je dugo vremena istraživao slučaj Charlesa Mansona i ubojstva Sharon Tate, ali što je više saznavao, to je više shvaćao da ne može dokučiti tajne cijelog događaja. Usput je objašnjavao kako je sagradio priču oko glumca Ricka Daltona, a od tolike njegove priče Brad Pitt i Leonardo DiCaprio jedva da su došli do riječi, kao i Margot Robbie. Ona je u filmu prekrasna, kao što je bila i Sharon Tate, ali se više prošetava no što priča, pa je jedna novinarka pitala Tarantina zašto joj je dao samo nekoliko rečenica da izgovori u filmu. „Odbacujem vašu hipotezu“, bio je Tarantinov odgovor. Daleko veseliji je bio kada je rekao novinarima da među njima sjedi njegova supruga Daniella Pick. Vjenčali su se prije šest mjeseci, a on je rekao „Sada znam zašto sam tako dugo čekao. Zato što sam čekao onu pravu“. Zajedno su otišli i na party za film koji se održao na krovu hotela Marriot, gdje ih je čekao DiCaprio sa svojom djevojkom, 21-godišnjom Camilom Marron.

Prve reakcije kritičara su da se radi o vrlo dobrom filmu, ali tek manji smatra da je i najbolji u njegovoj karijeri. Tarantino može još popraviti stvar s filmom, može ga premontirati i u prvom dijelu skratiti za petnaestak minuta. No, tko smo mi da Tarantinu solimo pamet. No, ako nekom sigurno ne treba soliti pamet, onda je to južnokorejski redatelj Bong Joon-ho, čiji je film „Parazit“ prikazan u konkurenciji za Zlatnu palmu, i to iste večeri nakon Tarantinovog. „Parazit“ je fenomenalna satira, crna komedija o siromašnoj obitelji koja se, lažno se predstavljajući, infiltrira u život bogate obitelji. Ali kuća te bogate obitelji, preciznije podrum, krije tajnu. Ne znate tko je Bong Joon-ho? Krenite od 2003. i njegovog drugog filma „Sjećanja na umorstvo“, tako nešto genijalno niste odavno gledali. Slijedili su filmovi „Domaćin“, „Majka“, izlet u englesko govorno područje „Snowpiercer“ te „Okja“ koji je prikazan prije dvije godine na festivalu u Cannesu. Ovacije na svečanoj premijeri za film „Parazit“ bile su takve da ste se morali naježiti.

Komentiraj