CANNES, 4. DAN: O čemu su ovisni Almodovar, Banderas i Cruz?

EPA/GUILLAUME HORCAJUELO

Kad god se španjolski redatelj Pedro Almodovar pojavi u Cannesu s novim filmom, a pojavljuje se često, kritičari se spremaju na hvalospjeve a novinari jedva čekaju njegovu press konferenciju koja nikada nije dosadna. Tako je bilo i u subotu, kada je održana konferencija za novinare u povodu njegovog filma „Pain and Glory“ koji se u Cannesu natječe za Zlatnu palmu. Almodovarov je to 21. film, glavne je uloge dao Antoniu Banderasu i Penelope Cruz, a oni su mu uzvratili odličnim ulogama i pohvalama na njegov račun.

Banderas nosi film na svojim leđima, glumi pomalo ostarjelog redatelja koji godinama ništa nije snimio, njegov posljednji film doživio je veliki uspjeh ali se tada posvađao sa glavnim glumcem, a u flashbackovima vidimo njegovo odrastanje uz majku koju glumi Penelope Cruz. Tijekom godina je obolio, muče ga leđa, a kada se konačno pomiri s glavnim glumcem, ovaj ga navuče na heroin kako bi na taj način liječio sve bolove koje osjeća. Bolovi nisu samo tjelesni već i emotivni, on je bio svojedobno u vezi s muškarcem s kojim se sada ponovo susreće.

Ako išta znate o liku i djelu Pedra Almodovara, onda znate da se radi o polu-autobiografskoj priči, samo je pitanje što je u filmu autobiografsko, a što fikcija. Ni sam Almodovar to nije želio reći, samo je rekao da je autobiografski dio u kojem se on susreće s bivšim jubavnikom s kojim je prekinuo, a da ga je pri tom još uvijek volio. No, novinari su prvo počeli s pitanjem tko je o čemu ovisan u privatnom životu. Almodovar je rekao kako je ovisan o osam sati spavanja jer bez toga ne može snimati nove filmove. Banderas je podsjetio da je nedavno imao problema sa srcem, pa je sada ovisan o tome da se što prije vrati u normalu, možda čak i stvaranju novog Banderasa. Penelope Cruz je rekla kako je ona ovisna o obitelji i o filmovima. „Bez filma, bez glume, ne bi znala što da radim“, rekla je Penelope Cruz. E, tu se javio jedan bolivijski novinar koji je rekao „A ja sam ovisan o Penelope Cruz“.

Za film „Pain and Glory“ Almodovar je rekao kako je to njegov „state of mind“. Ono što mu je najvažnije jest činjenica da je, ističe, gospodar svoje karijere, da radi filmove koje želi, a ako radi neke pogreške, barem zna da su to njegove pogreške. Utješili su ga i Penelope Cruz i Antonio Banderas komplimentima na njegov račun, Banderas je rekao kako je „umjetničko ime Španjolske Pedro Almodovar“. U svakom slučaju, film je oduševio kritiku i smatra se favoritom za neku od nagrada u Cannesu.

Nakon svečane premijere filma koja je održana u petak navečer nije uslijedio neki party kakvi su se prethodnih godina organizirali u povodu Almodovarovih filmova. Glumačka ekipa je, s odabranim društvom, otišla na svečanu večeru, a to je bio jedan od povoda za pitanje – gdje su nestali velebni canneski partyji. OK, kiša ove godine pada vrlo često, u subotu je padala cijeli dan i noć, ali i bez toga nema ekshibicionizma kakav je postojao prije deset i više godina. Svi se slažu da je ekonomska kriza prije deset godina snažno pogodila i filmske kompanije koje su odlučile štedjeti na partyjima. Osim toga, gradonačelnik Cannesa David Lisnard, ove je godine odlučio da partyji koji se organiziraju na plaži moraju završiti do dva sata iza ponoći. Najlakše bi bilo reći – to je tako kada Cannesom vlada desničarski političar. No, desnica u Cannesu vlada desetljećima, pa su se nekada dopuštale svakakve bakanalije. U svakom slučaju, čekamo da noćni život u Cannesu tijekom drugog dijela festivala demantira prvu polovicu.

[fbcomments width="100%" count="off" num="9" countmsg=""]