CANNES, 10. DAN: Ni amFAR nije ono što je nekada bio

EPA/SEBASTIEN NOGIER

U četvrtak uvečer u hotelu Du Cap u Antibesu održana je tradicionalna amFAR (Fond za
borbu protiv AIDS-a) humanitarna večera na kojoj se svake godine kroz aukcije skupi i do 25 milijuna dolara koje se ulažu u otkrivanje lijeka protiv AIDS-a. Pokretač amFAR-a prije više od 20 godina bio je Harvey Weinstein, sada osramoćeni filmski mogul. Predsjednik amFAR-a 14 godina bio je poznati modni kreator Kenneth Cole dok je voditeljica ovog spektakla godinama bila Sharon Stone. Niti jedne od ove tri osobe više nema u vrhu amFAR-a i zato je bilo zanimljivo vidjeti na što će amFAR sličiti ove godine.

Naime, već par godina aktivisti u borbi protiv AIDS-a nisu bili zadovoljni Coleom i njegovim
vođenjem amFAR-a. Prošle godine ti su sukobi izašli na vidjelo kada Sharon Stone nije došla u Cannes na večeru, pričalo se da je Kenneth Cole nije ni pozvao, što je on demantirao. Krajem prošle godine došlo je do raznih otkrića vezano za seksualno nasilništvo Harveya Weinsteina, a na to su se nadovezala otkrića kako su Cole i Weinstein manipulirali novcem zarađenim od aukcija na humanitarnim večerama. Preciznije, Cole je od večere koja je održana 2015. godine u Cannesu proslijedio Weinsteinovim investitorima 600 tisuća dolara. Iako se neko vrijeme branio, Cole je u veljači ove godine podnio ostavku na mjesto predsjednika. Dakle, nema više nikoga iz svetog trojstva amFAR-a.

Zato su se svi u Cannesu pitali kako će izgledati ovogodišnja večera. Na nju nije došao ni Leonardo Di Caprio, redovan gost, koji je svake godine sjedio za stolom s čelnicima amFAR fondacije. Ove godine njegovo mjesto zauzeo je Pierce Brosnan koji je sjedio do Milutina Gatsbyja koji u amFAR-u vodi sve operacije vezane za prikupljanje financija. Kao što je iz njegovog imena jasno, Milutin je Srbin koji godina živi u Americi te je promijenio prezime. Prvo što je bilo primjetno jest da su manekenke nadvladale glumce, glumice i ostale celebrityje. Heidi Klum, Alessandra Ambrosio, Winnie Harlow, Elsa Hosk, Lais Robero, Barbara Palvin, Toni Garrn, Petra Nemcova i Karolina Kurkova družile su se sa facama kao što su Benicio Del Toro, Chris Tucker, Adrien Brody, Milla Jovovich, Anne Heche, Paris Hilton, Carine Roitfeld, Ruby Rose i Ellie Goulding. Za usporedbu, prošle su godine na amFAR došli Nicole Kidman, Will Smith, Jessica Chastain, Uma Thurman i David Beckham, dok ove godine tako slavnih imena nije bilo. Ove godine pjevali su Ellie Goulding, Grace Jones, Sting, Shaggy i Jason Derulo, a novaca nije nedostajalo. Slika Boba Dylana koju je nacrtao Pierce Brosnan prodana je za 1,4 milijuna dolara, skulptura čiji je autor Ai Wei Wei prodana je za 649 tisuća dolara, dok je odlazak na privatni party sa Paris Hilton plaćen 236 tisuća dolara. To je samo mali dio onoga što se prodalo na aukciji prošle noći, te se čeka objava ukupnog prihoda s ove humanitarne večere.

U Cannesu su se na festivalu počele dijeliti prve nagrade. U sekciji „Tjedan kritike“ u kojem
je prikazan i film manjinske hrvatske koprodukcije „Chris the Swiss“ pobijedio je brazilski
„Diamantino“. „Chris the Swiss“ nije osvojio ni jednu nagradu. U sekciji „Directors
Fortnight“ pobijedio je film „Climax“ francuskog redatelja Gaspara Noea. U toj je sekciji
prikazan srpski film „Teret“ s Leonom Lučevom u glavnoj ulozi, ali ni on nije osvojio ni
jednu nagradu.

Komentiraj