Canadair na putu za Pelješac zbog bure vraćen u Zemunik

FaH/ ua

Canadair koji je upućen na gašenje požara na Pelješcu, zbog jake bure vraćen je u zrakoplovnu bazu u Zemuniku, a Kopnene snage iz sastava Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH premještene su u subotu iz vojarne “Benkovac” u Benkovcu u vojarnu “116 brigade HV” u Pločama i stavljene u pripravnost, priopćeno je iz Ministarstva obrane RH.

Te će snage biti angažirane na požarištu kod Orebića sukladno stanju na požarištu, navode iz MORH-a.

Istodobno, zračne snage s jednim Canadairom CL-415 upućene su u akciju gašenja požara kod Orebića, no, navodi se u priopćenju, zbog jakih turbulencija i orkanske bure nisu mogle djelovati pa su vraćene u zrakoplovnu bazu u Zemuniku.

MORH podsjeća kako su zračne snage djelovale kod Orebića od 25. do 27. rujna. U gašenju su sudjelovala četiri Canadaira CL-415, napominje MORH i dodaje kako ukupno na ovo požarište u tri dana djelovanja izbačeno oko 160 vodenih bombi, odnosno oko 950 tona vode pri čemu je ostvareno oko 22 sata naleta.

Uz zračne snage, naglašava, na ovom požarištu bile su angažirane i kopnene snage Hrvatske vojske s ukupno 102 pripadnika.

Od početka ovogodišnje protupožarne sezone (od 1. lipnja), zračne snage su, zaključno s 28. rujna sudjelovale u gašenju 73 požara (22 u Splitsko-dalmatinskoj, 21 u Zadarskoj. 18 u Šibensko-kninskoj, 10 u Dubrovačko-neretvanskoj te po jedan u Istarskoj i Primorsko-goranskoj županiji), pri čemu su ostvarile oko 475 sati naleta, izbacile oko 10 000 tona vode te su helikopterima Mi-8 MTV prevezle 114 vatrogasca i vojnika do požarišta.

Kopnene vojne snage bile su angažirane tri puta i to na požarištu Lokva Rogoznica kod Omiša (11.-12. kolovoza) s ukupno 103 pripadnika PP NOS OS RH, na požarištu Mokalo-Podstup kod Orebića na Pelješcu (25.-27. rujna) s ukupno 102 pripadnika PP NOS OS RH i na požarištu Kula Norinska (26-27. rujna ) s 52 pripadnika.

Uz gašenje požara, provedeno je i 67 protupožarnih izviđanja s protupožarnim zrakoplovima u županijama priobalja, dok je tim besposadnih zrakoplovnih sustava (BZS “Skylark I”) za rano otkrivanje požara bio angažiran 11 puta.

Komentiraj