Čakovčaninu umjesto fizološke otopine ubrizgan dezinficijens

Izgledno je da je u žili 62-godišnjaka umjesto fiziološke otopine završila medicinska kemikalija za dezinficiranje – tu je informaciju večeras neslužbeno za dnevnik.hr potvrdila predsjednica Upravnog vijeća bolnice Čakovec Sonja Tošić Grlač, govoreći o uzroku tragedije u kojoj je jučer predvečer u bolnici u Čakovcu umro 62-godišnji pacijent na hemodijalizi.

Uz pacijenta su bile dvije medicinske sestre. One, kazala je Tošić Grlač, više ne rade. „Do daljnjega neće ni raditi“, dodala je.

Upitana kako je moguće da se dogodila ovakva pogreška, dr. Tošić Grlač kaže kako je dezinficijens u bolnicama uobičajeno sredstvo koje se nalazi na kolicima medicinskih sestara. „Greška je moguća i, nažalost, ona se i dogodila“, kaže.

Objašnjava kako će se profesionalno provesti interni nadzor, te su danas uzete izjave sudionika. “Sve će se analizirati, interna komisija će ponovno razgovarati sa svima i donijeti svoje mišljenje, a onda će doći i inspekcija Ministarstva“, rekla je dr. Tošić Grlač.

Napominje kako se sve dogodilo jučer navečer. „Bolnica je ujutro obavijestila obitelj. Bila je noć, obitelj smo pozvali ujutro, sve smo obavijestili i sve radimo profesionalno. Danas je u bolnici bila policija, Državno odvjetništvo, a njih zanima što se dogodilo i čija je krivnja. Izuzeli su i neku dokumentaciju“, kaže Tošić Grlač.

Tijelo 62-godišnjaka prevezeno je na Zavod za sudsku medicinu i kriminalistiku u Zagrebu gdje bi se sutra trebalo točno utvrditi od čega je pacijent preminuo.

Komentiraj