Butković: “U resoru prometa će se postupno ublažavati mjere zbog turizma i gospodarstva”

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković osvrnuo se na prijedlog ublažavanja mjera koji bi Vlada trebala donijeti na sjednici u četvrtak i velike infrastrukturne projekte u Hrvatskoj koji su nastavljeni unatoč epidemiji koronavirusa.

“Mi smo prošli tjedan dobili od predsjednika Vlade zadaću da pripremimo opuštanje mjera. Imali smo nekoliko sastanka gdje se raspravljalo sa epidemiolozima i strukom što je najbolje u ovom trenutku. Imam dobre rezultate što se tiče broja oboljelih i čitavoj situaciji s koronavirusom”, kazao je Butković prilikom gosotovanja na N1 televiziji.

Mjere opuštanja u sektoru prometa

“Što se tiče prometa, to je sigurno uz turizam i sektor gospodarstva jedan od najvažnijih grana koja je u ovom trenutku blokirana i zato smo predložili određeno popuštanje mjera. Predložili smo određene mjere što se tiče javnog gradskog prijevoza, prigradskog prijevoza, međužupanijskog prijevoza. Siguran sam da ćemo donijeti najbolju moguću odluku sutra na Vladi”, istaknuo je.

Bez definiranja točnog datuma

“Ono što znam po raspravama, neke mjere bi mogle stupiti na snagu i prije 4. svibnja, a neke će se naravno i postepeno uvoditi. Ta odluka Vlade oko svih tih mjera je nešto što će se sigurno još u hodu prilagođavati. Ne mogu vam u ovom trenutku reći točno kada, ali da će se neke stvari primjenjivati i prije 4. svibnja”.

Prilikom gostovanja je komentirao kritike predsjednika Zorana Milanovića kako glavne odluke treba donositi Vlada, a ne Stožer

“U posljednje vrijeme se želi gurati kroz eter da Vlada ne donosi odluke – pa Vlada je formirala Nacionalni stožer. Mi kad se nađemo po dva-tri sata traju rasprave. Naravno da morate slušati struku, ali Vlada donosi odluke”.

Jadrolinija posluje stabilno, a pronalazak strateškog partnera za Croatia Airlinesa stopiran

“Croatia Airlines i Jadrolinija jesu kao i sve druge tvrtke u prometu udarene u ovoj situaciji,. Ali, činjenica je da je Jadrolinija cijelo ovo vrijeme dobro poslovala i stabilnost nije bila dovedena u pitanje. Kao Vlada ćemo voditi računa da strateške tvrtke imaju mogućnosti da prežive krizu”, napominje Butković.

Što se Croatia Airlinesa tiče, Butković kaže kako su prije koronakrize krenuli u pronalazak strateškog partnera, no kako je taj proces sada stopiran. “Croatia Airlines dijeli i sudbinu drugih zrakoplovnih kompanija u svijetu, stoga ćemo pomoći da prebrodi ovu krizu. Nakon toga svega ćemo nastaviti s postupkom pronalaska strateškog partnera”, kazao je.

“Sve druge tvrtke u resoru, ima ih 56 u resoru prometa. Sve su reducirale troškove, prilagođavaju se ovoj situaciju. Veliki infrastrukturni projekti, poput Pelješkog mosta idu dalje. Svi drugi nacionalni projekti, veliki strateški se nastavljaju. Idući tjedan potpisujemo ugovor i počinje izgradnja 5C koridora. Istarski ipsilon se završava i bit će na ljeto završeno prvih 11 kilometara punog profila. Zastoja nema, ali bilo je određenih problema. Što se tiče karantena, radnika, itd. Imali smo veliku potporu i pomoć Nacionalnog stožera”, dodao je Butković.

S obzirom da se bliže parlamentarni izbori komentirao je i njihov dolazak, ali naglasio da se o datumu održavanja nije raspravljalo jer je sada u fokusu još uvijek koronavirus

“Što se tiče parlamentarnih izbora i kampanje, sigurno da će tema biti ova trenutna situacija i kako krenuti u novom mandatu u snažnu izgradnju Hrvatske”, kazao je Butković na pitanje o temi za koju misli da će dominirati u kampanji za parlamentarne izbore.

“Sve ono što smo do sada radili, govori u prilog tome da smo održali hrvatsko gospodarstvo stabilnim. Ponudit ćemo hrvatskim građanima jedan cjeloviti program za stabiliziranje i izgradnju Hrvatske. Ja s obzirom na ono što vidim ne sumnjam da će HDZ izaći s najboljim rješenjem”, dodaje.

Komentiraj