Butković: “Od iduće godine novi sustav naplate cestarine, uvode se električne vinjete”

Autor:

21.12.2022., Zagreb - Hotel Esplanade. Nakon voznje potpisan je ugovor za kupoprodaju baterijskih vlakova i stabilnih energetskih prikljucaka u sklopu projekta Primjena zelenih tehnologija u Zeljeznickom putnickom prijevozu. Ugovor su sluzbeno potpisali Zeljko Ukic i Josip Ninic. Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL

Sanjin Strukic/PIXSELL

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković u utorak je gostovao na N1 televiziji, gdje je komentirao aktualne teme.

Govoreći o povećanju cijena, Butković je rekao da je ministar Filipović bio jasan. “Činjenica je da je bezrazložno došlo do povećanja cijena što kod nekih trgovačkih lanaca, što kod nekih distributera goriva. Činjenica je da je Vlada poglavito u jesenskom dijelu intervenirala paketom od 21 milijardu kuna da bi pomogla gospodarstvu, kad govorimo o cijeni plina, struje i goriva tako da nije bilo nikakvog razloga da se povećaju cijene”, rekao je Butković.

Dodao je da živimo u tržišnoj ekonomiji pa ne bi bilo dobro da Vlada nameće cijene ili uvodi mjere poput popisa trgovaca koji su nepotrebno previše povisili cijene.  “Ima puno stvari koje Vlada može koristiti, ali ne bi bilo dobro da do toga dođe. Pozivam sve da se urazume. Razlog ne može biti uvođenje eura, da dođe do bilo kakvih povećanja cijena”, istaknuo je.

Butković je naglasio da ugostiteljstvo i prodaja hrane bilježe najveću inflaciju, i to, poručuje, nije dobro. “Niste mogli uvesti crnu listu kad niste znali da će netko to napraviti 1. 1. Niste mogli znati da je netko povisio cijene dok se to nije dogodilo. Pravila igre su postojala kod pretvaranja kune u euro, a ovo što se dogodilo sad, dogodilo se u zadnja dva dana”, naglasio je Butković za N1.

Kaže da ga, ‘poznavajući naš mentalitet’, nije previše iznenadilo. Što se tiče ulaska u Schengen, ministar navodi da su u svim vrstama prometa stvari krenule od početka nove godine. “Prije uvođenja novog sustava naplate, postoje modeli koje će Vlada uvesti na Bregani i Rupi. Jedna od opcija je i ukidanje naplate”, rekao je Butković i dodao da postoji još nekoliko varijanti.

“Mi smo ove godine imali povijesno naplaćenu cestarinu na našim autocestama, preko tri milijarde kuna, to nikad nismo imali. U tom smislu idemo u implementaciju novog sustava naplate cestarine koji će biti beskontaktni”, rekao je Butković i dodao da se taj sustav može očekivati već sljedeće godine.

“Cilj je da bude 1.1. 2024. godine. Ranije ne može biti”, rekao je Butković, dodavši da će cijeli sustav koštati 500 milijuna kuna. Poručio je da neće biti rampu, već će postojati pposeban račun na kojem će korisnik imati posebna sredstva koja će se skidati ulaskom i izlaskom s autoceste.

“Više nema rampi, nema gužvi i cilj je povećati promet na autocestama. To je vid elektroničke vinjete, vidite da se klasične vinjete napuštaju”, istaknuo je.

“Nismo mi zemlja koja može sve graditi i završiti i početi u isto vrijeme”, rekao je Butković o unapređenju željezničke infrastrukture.

OZNAKE: oleg butković

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.