Bundeswehr zbog napete sigurnosne situacije prekinuo aktivnosti u Iraku

epa

Njemačke vojne snage su prestale sa svojim aktivnostima u Iraku gdje rade na poduci iračkog vojnog osoblja, a kao razlog je navedeno pogoršano sigurnosno stanje u ovoj zemlji zbog napetosti s Iranom, priopćeno je u srijedu u Berlinu.

„Od početka tjedna Bundeswehr je na neodređeno vrijeme prekinuo svoje aktivnosti u Iraku“, priopćilo je ministarstvo obrane u Berlinu.

Odluka je, kako se navodi, donesena zbog „napetosti u regiji“ i pogoršane sigurnosne situacije.

„Mi ćemo tjedno donositi procjene sigurnosnog stanja i shodno tomu prilagoditi naše odluke o nastavku aktivnosti“, stoji nadalje u priopćenju. Istodobno je navedeno kako ne postoje „konkretne prijetnje“ po sigurnost vojnika.

Vojni instruktori Bundeswehra se nalaze u sklopu misije borbe protiv „Islamske države“ i stacionirani su sjeverno od Bagdada i u kurdskom Erbilu.

Odluka o prekidu aktivnosti u Iraku donesena je u dogovoru s partnerima iz koalicije koja se bori protiv Islamske države, prenosi Njemačka novinska agencija (dpa) pozivajući se na izvore u ministarstvu obrane.

Trenutno se u Iraku nalazi oko 160 vojnika Bundeswehra.

SAD je zbog pogoršane sigurnosne situacije do koje je došlo zbog napetosti u Perzijskom zaljevu povukao dio svog osoblja iz veleposlanstva u Bagdadu.

Komentiraj