U subotu oko 14 sati buknuo je požar kod Omiša, na području Lokve Rogoznice, u predjelu Ivašnjak.

Požar gasi 160 vatrogasaca DVD-a i JVP-a iz Splitsko-dalmatinske županija sa 40 vozila, te četiri kanadera i dva air traktora protupožarnih snaga Ministarstva obrane. Glavni vatrogasni zapovjednik Splitsko-dalmatinske županije Dražen Glavnina rekao je kako na terenu nema ozlijeđenih. Gašenje vatre otežavaju jak vjetar i brdoviti teren.

Oko 18 sati Dražen Glavina za N1 je kazao kako su odbili vatru od kuća. “Situacija je sada zadovoljavajuća. Vatra je otišla visoko. Izgoreno je oko 60 hektara Na terenu je 180 vatrogasaca, 144 vatrogasna vozila. Vršimo dogasivanje i gašenje. Dosta je jak vjetar, ali nadamo se da će ovakva situacija ostati i preko noći. Šteta je dosta velika, vatrogasci su nam ostali u okruženju vatre, izgorjela su nam dva vatrogasna vozila, a ljude smo uspjeli izvući. DVD Omiš je ostala bez dvije cisterne. Osim ta dva vozila na kućama nema nikakve štete”, rekao je Glavina.

DUZS je na svojoj Facebook stranici izvijestio da požar gase četiri kanadera i AirTractor te zemaljske snage (DVD-ovi: Omiš, Dugi Rat, Kučiće, Gata, Žrnovnica, Podstrana, Brela, Baška Voda, Vranjic, Muć, Solin, Dugopolje, Klis te JVP Split).

112> VOS> ŽVOC Split zaprimio je danas u 13:45 dojavu o požaru borove šume i raslinja kod Lokve Rogoznice. Požar gase 4…

Objavljuje Državna uprava za zaštitu i spašavanje – DUZSSubota, 11. kolovoza 2018.

Požar je planuo u 13,45 sati u Lokvi Rogoznici, na predjelu Ivašnjak gdje je vatra zahvatila gustu borovu šumu i raslinje, a zbog jakog vjetra koji puše i dim i vatru nosi sve do ceste.

Glavni vatrogasni zapovjednik Splitsko-dalmatinske županije rekao je kako visoke temperature, koje su u vrijeme požara na tom području dosezale i do 36 stupnjeva, te tramontana koja puše, gasiteljima otežavaju gašenje, no procjenjuje kako će do večeri situacija biti bitno drugačija.

“Stanje na terenu još nije zadovoljavajuće, ali okružujemo požar i nadamo se da ćemo ga do večeri staviti pod nadzor. Tramontana koja puše otežava nam gašenje, a do sada je zahvaćeno oko 50 hektara. Vatra je zahvatila i dvije cisterne s vodom, no srećom do sada nemamo ozlijeđenih gasitelja”, kazao je za Hinu Glavina.

U Javnoj vatrogasnoj postrojbi Grada Splita Hina doznaje kako se pak vatra približila kućama iznad Jadranske magistrale.

Kako javlja portal Dalmacija danas, zbog brzog širenja požara vatra je zahvatila dvije cisterne DVD-a Omiš, a vatrogasci koji su bili u njima na vrijeme su pobjegli pred vatrenom stihijom te nitko od njih nije ozlijeđen.

Trenutno Ivašnjak iza Omiša

Objavljuje Vatrogasci – Oni su naši Heroji u Subota, 11. kolovoza 2018.

Hrvatski autoklub je izvijestio da je zbog požara prekinut promet na Jadranskoj magistrali dionicom Omiš-Dubci, a obilazno se vozi autocestom A1 preko čvorova Šestanovac i Blato na Cetini.

Komentiraj