Bubnjarska škola Billya Martina

Billy Martin

Koncert Billy Martin Zagreb Masterclass Orchestra će se održati u srijedu (19. rujna) u poznatom klubu Močvara.

Na koncertu će se izvoditi glazba stvorena za vrijeme trodnevnog masterclassa predvođena Billy Martinom. Billy je jedan od najsvestranijih i po mnogima ponajboljih bubnjara današnjice. Misija ovog glazbenika je potaknuti osjećaj individualne slobode u drugima. Na ovaj način im se pruža mogućnost da se izraze uz pomoć pjevanja, sviranja, plesa i stvaranja na svim nivoima. Kao svoj najvažniji zadatak, Billy smatra inspirirati polaznike da pomaknu svoje konvencionalne granice kako bi razvili svoj vlastiti glazbeni i scenski rječnik.

Kako bi mu sve to uspjelo, Billy se koristi raznim metodama poput improvizacije, kompozicijskog soliranja, ritmičkih igara, povezivanja fraza. Osim toga, za vrijeme masterclassa ukazuje i na važnost discipliniranog vježbanja. Koristeći ova dva ključna stupa, polaznici upoznaju svoj instrument na novi način koji je oprečan suhim tehničkim vježbama. Cilj nije izbjegavanje tehničkih vježbi, već dobiti balansiranog umjetnika koji stječe više opcija u životu. Masterclass se održao u Močvari od 17. do 19. rujna u sklopu programa Začarana Močvara & Jazz u Močvari.

Billy Martin rođen je u New Yorku 1963. godine. Perkusionist i kompozitor, potpuno se posvetio glazbi sa 17 godina tražeći svoje mjesto u eklektičnoj glazbenoj vizuri New Yorka. Svojim nastupima uveličavao je izvedbe od Broadwayskih orkestara do brazilskih noćnih klubova i burnih newyorških underground mjesta. Uskoro se ostvario kroz suradnju s Johnom Medeskim i Chrisom Woodom stvorivši jedan od najpoznatijih groove bendova Medeski, Martin&Wood. Premostivši harmonijsku kompleksnost jazza, konverzacijsku tečnost slobodne improvizacije i popularnost R&B i funka, ovaj bend postao je nezaobilazno ime među mnogim ljubiteljima dobre glazbe.

Niz albuma i suradnji s Johnom Scofieldom, Johnom Zornom, Iggyjem Popom, Natalie Merchant i ostalim poznatim glazbenicima donijelo mu je priznatost u cijelom svijetu. Pokrenuvši vlastitu diskografsku kuću, producira i spaja mnoga poznata imena poput Ornettea Colemana, Flea, Marca Ribota, Johna Zorna, Leea Ronalda, Billa Laswella, Mickeya Harta, Medeski, Martin&Wood…

Martin je također uspješan video i filmski redatelj te slikar i umjetnički direktor.

Komentiraj