Brzo i savršeno ukusno: Fuži s divljim šparogama i morskim kozicama

Autor:

22.04.2014., Kastel - U restoranu Stari Kastel odrzano je medjunarodno gastro natjecanje pod nazivom Zlatna sparoga na kojem su sudjelovale tri kuharske ekipe  iz Hrvatske, Slovenije i Italije.rSvaki natjecatelj pripremio je slijed dva jela na bazi sparoga. Nakon degustacije pripremljenih jela, ziri je za pobjednika proglasio restoran Stari Kastel iz Buja  ciji su kuhari osvojili skulpturu Zlatna sparoga, srebrnu sparogu osvojio je restoran Venecija u sklopu hotela Carnevale iz Skofije dok je brocanu sparogu osvojio restoran Hostaria Ai 3 Magnoni iz Trsta.rNa kraju  vecere dodijeljena je i nagrada publike za Najbolji pjat, koju je osvojio restoran Stari Kastel. Domaci fuzi sa sparogama i skampima. Photo: Dusko Marusic/PIXSELL

Dusko Marusic/PIXSELL

Proljeće je idealno doba i za šparoge i za tjestenine.

Šparoga kao ukusna i hranjiva namirnica odlično ide s poznatim iskarskim fužima. Jelo je gotovo za tren oko, zdravo je, nutritivno i spada u prave delicije.

Sastojci:

800 g divljih šparoga
400 g fuži tjestenine
2 režnja češnjaka
maslac,
40 g kozica,
300 g očišćenih repova
50 g punomasnog sira
maslinovo ulje
sol

Šparoge, odlična i zdrava proljetna namirnica. Photo: Pixabay

Priprema:

U lonac s dosta vrele i posoljene vode dodamo fuže i kuhamo po uputama na pakiranju.
Divlje šparoge operemo, odstranimo donji drvenasti dio, a mekani dio stabljike s vršcima izlomimo na kraće komade (cca 5 cm).
U tavi ugrijemo pet žlica maslinovog ulja, dodamo protisnuti češnjak i čim pusti miris dodamo pripremljene divlje šparoge i pirjamo na laganoj vatri 4-5 minuta.
Zatim u tavu dodamo maslac i kada se rastopi dodamo očišćene repove morskih kozica, te pirjamo još dvije minute.
Tjesteninu ocijedimo, dodamo u tavu sa šparogama i kozicama.
Izmiješamo, poslužimo na tanjure i posipamo naribanim sirom.

OZNAKE: fuži, kozice, šparoge

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.