Broj je u padu, ali u Hrvatskoj od raka dojke oboljelo gotovo 2800 ljudi

Prošlog je vikenda u Zagrebu započelo događanje ”Sačuvajmo zdrave dojke” u organizaciji udruge P.I.N.K. life – Pogled iz novog kuta. Četvrtu godinu zaredom cilj je kampanje informirati javnost o važnosti potrebe redovitog pregleda i samopregleda dojki. Nakon pozdravnih govora pokrovitelja, gradskim ulicama krenula je ružičasta povorka do Trga Petra Preradovića, gdje je održana modna revija koju su nosile žene oboljele od raka dojke i javne osobe. Zadnje statistike pokazuju da je u Hrvatskoj oboljelo 2777 osoba od raka dojke, i to 2735 žene i 42 muškarca, a umrlo 789 osoba. U usporedbi s prethodnom statistikom broj umrlih je u padu, ali i dalje se treba raditi na tome da se ta brojka maksimalno smanji. Ovim događanjem Udruga P.I.N.K life obilježila je Europski dan zdravih dojki te educirala građane kako se ispravno samopregledati. Humanitarnu povorku predvodili su motoristi iz kluba Pleter Chapter Croatia HOG koji su na svojim motorima vozili žene oboljele od raka dojke. Potpredsjednik Sabora i zamjenik HDZ-a Milijan Brkić također je na motoru došao pružiti podršku oboljelim ženama i, kako je rekao, dati im do znanja da nisu same u svojoj borbi. Na čelu povorke, uz članice Udruge P.I.N.K. life, koračali su gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić, pročelnik za zdravstvo Vjekoslav Jeleč, izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora Ljubica Lukačić, Sabina Glasovac, Gordana Rusan i te brojni liječnici, pokrovitelji, prijatelji i suradnici Udruge P.I.N.K. life.

Nives Moric, predsjednica udruge P.I.N.K life – Pogled iz novog kuta, kaže: ”Ovim događanjem upozorili smo na iznimnu važnost preventivnih samopregleda dojki. Javnost je potrebno što više informirati jer upravo preventivni pregled može spasiti život. Naše gospođe koje se liječe od karcinoma i ove godine su bile glavne zvijezde, jer ovo je događanje tu za njih. Svakodnevno se trudimo svojim radom biti im podrška u ovoj teškoj borbi, a one nam to vraćaju svojim osmijesima, srećom i snagom koju su i danas pokazale šetajući ovom našom pistom na Cvjetnom trgu. One su naša inspiracija i želja nam je da svi zajedno ustrajemo u osvještavanju javnosti o važnosti preventivnih pregleda.”

Udruga P.I.N.K. life okuplja onkološke bolesnike, socijalno ugrožene osobe, zdravstvene djelatnike, volontere i osobe društveno i socijalno osviještene za ovaj problem. Cilj udruge je poboljšati kvalitetu života, socijalnu uključenost i prava pacijenata oboljelih od malignih bolesti, njihovih obitelji i mladih liječenih od malignih bolesti.

Komentiraj