Brnjac: Za turizam u EU važan oporavak svih zemalja i nadogradnja ReOpen EU karte

Rješenje izazova uzrokovanih pandemijom u turizmu je u koordiniranom procesu oporavka svih zemalja, a nužna je i što skorija nadogradnja ReOpen EU i ECDC karte, poručila je ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac u petak na neformalnom sastanku EU ministara turizma u sklopu Foruma održivog turizma.

 

Taj je virtualni forum organiziralo portugalsko predsjedništvo Vijećem EU i okupio je mnoge turističke stručnjake iz raznih institucija i organizacija, koji su raspravljali o perspektivama održivosti, s naglaskom na vještine koje mogu poboljšati turizam, inovacije i digitalnu tranziciju i promoviranje zelene i održive tranziciju na teritorijima i regijama.

Ministarstvo turizma i sporta u priopćenju je izvijestilo kako je u sklopu foruma održan i ministarski sastanak, na kojem se raspravljalo o budućnosti turizma i aktivnostima koje je zajednički potrebno poduzeti da bi turizam bio održiv, inovativan i otporan, ali i osiguranju potrebnih preduvjeta za ostvarenje tog cilja.

Ministrica Brnjac vjeruje kako rješenje izazova uzrokovanih pandemijom leži u koordiniranom procesu oporavka svih zemalja i dionika, koji postupno vodi do uspješne realizacije održivog razvoja, digitalizacije i inovacija u turističkom sektoru.

Europska agenda za turizam 2030./2050. zasigurno će igrati važnu ulogu u oblikovanju budućeg okvira aktivnosti i rješavanju zajedničkih izazova, poput učinaka overturizma na prirodne, kulturne i povijesne baštine Europe i potpore lokalnim zajednicama u turističkim područjima, poručila je.

“Hrvatska planira pronaći odgovor na ove izazove kroz Nacionalni plan oporavka i otpornosti, koji povezuje sveobuhvatnu reformu turističkog sektora s ulaganjima koja podržavaju održivost, zelene i digitalne ciljeve”, istaknula je Brnjac.

Važnim ocjenjuje i ponovno pokretanje sektora turizma i industrije putovanja i kroz predvidljivost protokola putovanja na razini EU-a, uz nužnost što skorije nadogradat ReOpen EU karte i ECDC karte.

“ReOpen EU karta je izvrstan alat i vjerujemo da pruža sve relevantne informacije građanima kako bi se olakšalo slobodno kretanje i oporavak turizma u EU. Ako za označavanje zelenih regija na ECDC-u i ReOpen EU koristimo regije NUTS 3 umjesto trenutnih NUTS 2, imat ćemo preciznije informacije o područjima s malom učestalošću virusa u kojima se turizam i druge gospodarske aktivnosti mogu nastaviti”, kazala je hrvatska ministrica na sastanku.

Naglasila je kako se Hrvatska snažno zalaže za označavanje prema NUTS 3 regijama na ReOpen EU karti, prenose iz Ministarstva turizma i sporta.

Ministri turizma država članica EU složili su se kako je turizam iznimno važan sektor u gospodarstvu čitave EU te da su ovakve zajedničke rasprave izvrstan put k bržem oporavku turizma i njegovoj održivosti u budućnosti, zaključuje se u priopćenju.

Komentiraj