Britanski premijer Sunak opisao Kinu kao najveći izazov “globalnoj sigurnosti i prosperitetu”

Autor:

epa10642701 British Prime Minister Rishi Sunak attends a press conference following the G7 leaders' summit in Hiroshima, western Japan, 21 May 2023. The G7 Hiroshima Summit will be held from 19 to 21 May 2023.  EPA/ISSEI KATO / POOL

EPA/ISSEI KATO

Britanski premijer Rishi Sunak opisao je Kinu kao najveći izazov svijetu u nedjelju na kraju summita G7 u Hirošimi u Japanu. “Kina predstavlja najveći izazov našeg doba globalnoj sigurnosti i prosperitetu”, rekao je Sunak novinarima na sastanku G7 koji završava u nedjelju. “Sve su autoritarniji kod kuće i nametljiviji u inozemstvu.”

Britanski premijer prestao je pozivati ​​na “odvajanje” između Kine i Zapada, ali je podržao “odvajanje od rizika”, izraz koji su koristili čelnici G7 u zajedničkom priopćenju u subotu. “Radit ćemo zajedno kao G7 i druge zemlje kako bismo bili sigurni da možemo smanjiti rizik sebe i ranjivosti opskrbnih lanaca koje smo vidjeli iz Kine, poduzeti korake potrebne da se zaštitimo od neprijateljskih ulaganja i učiniti to na način koji ne oštećuje jedno drugo,” rekao je Sunak.

Čelnici G7 izdali su oštru izjavu usmjerenu prema Pekingu, u kojoj su se složili diverzificirati izvore kritičnih minerala i uspostaviti novu koordinacijsku platformu za suzbijanje ekonomske prisile, te osudili pokušaje promjene statusa quo u Južnom kineskom moru.

To je izazvalo kritički odgovor glasnogovornika kineskog ministarstva vanjskih poslova, koji je optužio zemlje G7 za miješanje u unutarnje poslove Kine.

Sunak je pod sve većim pritiskom osoba unutar svoje Konzervativne stranke da pooštri vladin stav prema Kini. U srijedu je bivša premijerka Liz Truss pozvala Sunaka da navede Kinu kao “prijetnju” sigurnosti Velikoj Britaniji, piše POLITICO.

 

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.