Britanski ministar Hancock: Remdesivir dosad najveći korak u liječenju covida

Britanski ministar zdravstva Matt Hancock rekao je u utorak da je antivirusni lijek remdesivir vjerojatno najznačajniji korak dosad u liječenju pacijenata oboljelih od bolesti covid-19.

“Ovo je vjerojatno najveći korak naprijed u tretmanu koronavirusa od početka krize”, rekao je na vladinoj novinskoj konferenciji.

Njegova je izjava uslijedila nakon što je Britanija već prije najavila da će taj lijek koji proizvodi tvrtka Gilead Sciences dati nekim pacijentima.

Ministarstvo zdravstva ranije je objavilo da su klinička ispitivanja širom svijeta pokazala da taj lijek skraćuje razdoblje oporavka od covida za četiri dana.

“Ovo su vrlo rani koraci, ali smo odlučni poduprijeti znanost i projekte koji obećavaju”.

Vlada je rekla da će se prepisivanje lijeka temeljiti na liječničkoj procjeni o tome tko će od njega imati najviše koristi. Nije rekla koliko će pacijenata primiti lijek.

Američki nacionalni institut za zdravstvo objavio je prošli tjedan da podaci iz ispitivanja remdesiriva pokazuju da on ima najviše koristi kod pacijenata koji trebaju dodatni kisik ali ne i respirator.

Znanstvenici su također kazali da je vjerojatno da bi lijek bio učinkovitiji u kombinaciji s još nekim za liječenje covida, s obzirom na smrtnost unatoč korištenju remdesivira.

Gilead je objavio da očekuje rezultate svoje vlastite studije o utjecaju remdesivira na pacijente s covidom-19 do kraja mjeseca.

Komentiraj