Britanac osuđen na doživotni zatvor u UAE-a pomilovan

EPA/ANDY RAIN

Prije nekoliko dana Britanac Matthew Hedges na saveznom sudu u Abu Dhabiju osuđen je na doživotni zatvor zbog špijunaže za stranu zemlju. Danas je pomilovan, a presuda ukinuta.

Hedges (31) od početka je negirao špijunažu i tvrdio da je istraživao za doktorat, ali tužitelji su ustvrdili kako je priznao krivnju. Sud je Hedgesa osudio na doživotnu zatvorsku kaznu zbog špijunaže protiv UAE-a, te iznošenja osjetljivih obavještajnih i sigurnosnih informacija van granica zemlje.

epa07190463 (FILE) – An undated handout photo made available by Daniela Tejada showing Durham University PhD student Matthew Hedges (R) and his wife Daniela Tejada in London, Britain. Media reports on 26 November 2018 state British citizen Matthew Hedges, who was convicted of spying for a foreign country at the United Arab Emirates, has been pardoned by a presidential decree and he is due to be released later. EPA/DANIELA TEJADA / HANDOUT MANDATORY CREDIT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES

Britanac je doktorant na Sveučilištu Durham u Engleskoj, a priveden je 5. svibnja u Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Tamo je otputovao kako bi istražio utjecaj Arapskog proljeća, a ubrzo je i uhićen.

Njegova supruga Daniela Tejada (na fotografiji), koja je uložila žalbu na presudu, izjavila je za agenciju Reuters kako jedva čeka da se njezin suprug vrati kući, prenosi BBC.

Ujedinjeni Arapski Emirati naveli su kako je njegovo pomilovanje jedno od odluka donesenih povodom Nacionalnog dana, obljetnice ujedinjenja sedam emirata 1971. godine.

Komentiraj