Brazil, najveće gospodarstvo Latinske Amerike izlazi na izbore. Nastavak konzervativnog puta ili skretanje ulijevo?

Za manje od 24 sata počinju žestoki predsjednički izbori u Brazilu, a za mnoge Brazilce ulozi ne mogu biti veći, analizira CNN.

Dva poznata imena, bivši predsjednik Luiz Inacio Lula da Silva i trenutni vođa Jair Bolsonaro,  bore se za mjesto sljedećeg predsjednika zemlje. Ovisno o tome tko na kraju pobijedi, najveće gospodarstvo Latinske Amerike vjerojatno će ili nastaviti Bolsonarovim konzervativnim, liberalnim putem ili će skrenuti ulijevo pod Lulom.

Posljednjih tjedana oba su kandidata pojačala napore da pridobiju glasače. Ali ovo je težak zadatak u zemlji u kojoj 85% glasača kaže da je već odlučilo, prema anketi Datafolhe objavljenoj u četvrtak.

Za Lulu bi više glasova moglo značiti pobjedu u prvom krugu glasovanja, bez potrebe za drugim krugom. U međuvremenu, Bolsonaro mora nadoknaditi zaostatak, nakon što je u istom istraživanju zaostao 14 bodova za svojim suparnikom.

Brazilci će za svog sljedećeg predsjednika glasati u nedjelju, 2. listopada, u prvom krugu izbora. Istog datuma bit će izabrani i guverneri, senatori, savezni i državni zastupnici za 26 saveznih država te savezni okrug.

Glasovanje bi trebalo započeti u 8 sati ujutro po lokalnom vremenu u Brasiliji  i završiti u 17 sati.

U brazilskom izbornom sustavu pobjednički kandidat mora osvojiti više od 50% glasova. Ako niti jedan kandidat ne prijeđe taj prag, organizirat će se drugi krug glasovanja u kojem će se opcije suziti na dva favorita iz prvog kruga.

Više od 156 milijuna Brazilaca ima pravo glasa.

Bolsonaro i Lula imaju najveće šanse.  Drugi kandidati u utrci u anketama imaju  jednoznamenkaste postotke i malo je vjerojatno da će predstavljati veliku konkurenciju.

Lula u kampanji za predsjednika obećava novi porezni režim koji će omogućiti veću javnu potrošnju. Obećao je da će okončati glad u zemlji, koja se vratila za vrijeme Bolsonarove vlade. Lula također obećava da će raditi na smanjenju emisije ugljika i krčenja šuma u Amazoniji.

Kao predsjednik, Bolsonaro je slijedio konzervativnu agendu. Njegova vlada također je postala poznata po podršci nemilosrdnom iskorištavanju zemlje u Amazoniji, što je dovelo do rekordnih brojki krčenja šuma. Ekolozi su upozorili da bi budućnost prašume mogla biti u pitanju na ovim izborima. U svom programu Bolsonaro obećava povećanje rudarstva, privatizaciju javnih poduzeća i proizvodnju više održive energije kako bi se smanjile cijene energije. Obećao je da će nastaviti plaćati mjesečnu naknadu od 600 R$ (otprilike 110 US$) poznatu kao Auxilio Brasil.

 

Komentiraj