BRAVO HNS Na Rujevici je tako već spašen život! Sad će u svim ligama imati defibrilatore

Autor:

photo: Danijel Vukušić

photo: Danijel Vukušić

‘Hrvatski nogometni savez osigurao je sredstva za kupnju automatskih vanjskih defibrilatoraza klubove SuperSport HNL, SuperSport HNLŽ, SuperSport HMNL, SuperSport Prve NL i SuperSport Druge NL kao i za županijska središta HNS-a’, objavili su iz krovne organizacije hrvatskog nogometa

U okviru svog društveno odgovornog poslovanja HNS je uložio značajna sredstva za kupnju osamdeset defibrilatora koji su raspodijeljeni tako da je 56 podijeljeno klubovima, 21 županijskim savezima, a tri preostala ostavljena su za potrebe saveza.

Gledano po nogometnim središtima, u središtu Zagreb podijeljena su 22 defibrilatora (17 za klubove i pet za županijske saveze), u NS Split 20 (16 + 4), u NS Osijek 13 (9 + 4), u NS Sjever 11 (6 + 5) i u NS Rijeka 11 (8 + 3). Pritom je važno naglasiti da primjena automatskog vanjskog defibrilatora spada pod mjere osnovnog održavanja života, koje mogu primjenjivati i laici, a pravilnom uporabom spašava živote, što i jest primarni cilj.

foto Drago Sopta HNS

HNS je pritom održao i edukacije iz kardiopulmonalne reanimacije za predstavnike klubova i županijskih saveza.

“Hrvatski nogometni savez uvijek veliku pažnju poklanja društvenoj odgovornosti i u tom kontekstu je kupnja defibrilatora za naše klubove i županijske saveze od iznimne važnosti. Na žalost, svjedoci smo iznenadnih smrti igrača na terenu i spoznaja da će klubovi imati na raspolaganju AVD aparate uvelike smanjuje rizik da se tako nešto dogodi na hrvatskim travnjacima. Spasiti život je nešto najvrjednije što možemo učiniti te smo zato itekako ponosni na ovaj projekt”, rekao je predsjednik Saveza Marijan Kustić.

foto Drago Sopta HNS

“Jedan od temeljnih načina prevencija iznenadne srčane smrti je pravodobna reakcija, a korištenje automatskih vanjskih defibrilatora uvelike pomaže da se to ne dogodi. Drago mi je da su čelni ljudi HNS-a prepoznali važnost kupnje AVD aparata koji su se u nebrojeno slučajeva pokazali kao spasonosno rješenje kod srčanih zastoja. Iznenadni srčani zastoj ne pita za vrijeme i mjesto”, istaknuo je liječnik hrvatske reprezentacije Tomislav Vlahović.

foto Drago Sopta HNS

Inače,na Rujevici su odavno osigurali defibrilatore i tako već spasili jedan život. Prije tri godine ekonom Rijeke Denis Miškulin je uoči susreta s Lokomotivom doživio srčani udar tijekom igranja malog nogometa s kolegama s posla.

“Miškulin je doživio srčani zastoj, prava je sreća da se to dogodilo u prisustvu naših fizeoterapeuta i članova stručnog stožera, koji su spretno i promtno reagirali na licu mjesta i započeli odmah s mjerama reanimacije. Uspjelo se uz pomoć onih osnovih metoda oživljavanja, masažom srca i umjetnom ventilacijom vratiti ga u život, u svemu tome je vrlo važna stvar da su na dispoziciji imali naš klupski automatski vanjski defibrilator”, rekao je tada klupski liječnik Boban Dangubić.

foto Drago Sopta HNS

Miškulin je prebačen u KBC na Sušaku, posve se oporavio te i dalje uživa u životu i normalno radi svoj posao.

“‘Bio sam stoper ili lijevi bočni, igrao i Kvarnersku rivijeru za Bijele, 1999. prošao pripreme s prvom momčadi. Od 2018. godine opet sam s prvotimcima, ali – kao oružar. Uvijek punim srcem: u nogometu i uz Rijeku. Glavno da se radi u dresu s Rijekinim grbom i da je Rijeka visoko”, rekao nam je Miškulin na pripremama u portugalskoj Albufeiri pod vodstvom trenera Bišćana, u siječnju 2019.

foto Drago Sopta HNS

“Ako u ovoj situaciji na raspolaganju imamo AVD aparat, vjerojatnost da spasimo unesrećenog je puno veća. Zahvalni smo što nam je HNS omogućio novi AVD aparat. Uvijek se nadamo da nam isti neće nikada zatrebati, ali rizik od srčanog zastoja postoji i zbog toga je posebno važno imati ovakav uređaj na raspolaganju kako bi spasili ono najvažnije u nogometu, a to je život nogometaša“, rekao je liječnik HNK-a Cibalia i hrvatske U-19 reprezentacije Josip Filaković.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.