Branko Kolarić o zagađenju zraka: Oblaci su nisko, struje stoje, ali nije opasno

Autor:

09.09.2023., Zagreb - Branko Kolarić, epidemiolog, predsjednik zagrebackog ogranka SDP-a. 

Photo Sasa ZinajaNFoto

Saša Zinaja/NFOTO

Branko Kolarić, v.d. predsjednika zagrebačkog SDP-a, epidemiolog i ravnatelj nastavnog zavoda za javno zdravstvo Andrija Štampar, uživo u programu Radio Nacionala komentira zagađenje zraka u Zagrebu, ostale aktualne zagrebačke teme, kao i stanje zdravstvenog sustava i najavljeni štrajk liječnika, stanje s hripavcem, izbor Ivana Turudića za glavnog državnog odvjetnika te SDP-ov odnos s političkom platformom Možemo!…

 

Ja bih rekao da je zrak loše kvalitete u Zagrebu, ali i u cijeloj Hrvatskoj te cijeloj europskoj regiji. Jedna od stvari od kojih znamo da se događa je zagađenje okoliša. Sada smo u takvim atmosferskim prilikama da nema vjetra, oblaci su nisko, stoje struje i onda se ove čestice koje auti izgaraju zadržavaju. Nisu opasne i ovo je prolazno, ali je pokazatelj gdje smo kao planet.

Vi kupite neku sitnicu u dućanu i dobijete tri vrste omotnica i to se sve baca i to sve moramo zbrinuti i plaćati. Osim zbrinjavanja otpada, moramo potaknuti i smanjivanje količine otpada. Mi možemo znatno smanjiti količinu plastike.

Ja gradim organizaciju, gradim stranačke i nestranačke ljude, otvaramo rasprave, a to je proces jer ja sam stvarno zatekao stranku u stečaju, takoreći. Međutim, ja sam sistematičan i uporan kao i u svemu drugom. Ovo radim vrlo ozbiljno, puno radim i sada smo u puno boljoj situaciji. Mi ćemo iznenaditi na izborima, zagrebački SDP se vraća tamo gdje mu je mjesto, a to je centralna stranka ljevice u Zagrebu.

Što se tiče štrajka liječnika, podržavam borbu za radnička prava svakog sindikata pa tako i liječničkog. Ministar je izigrao pregovarače što se tiče rokova i povišica. Po rastu koeficijenata, liječnicima rastu plaće manje nego što je inflacija narasla. Ljude ni ne zanima toliko plaća liječnika koliko kvaliteta i pravovremenost usluge.

Ljudi su s razlogom nezadovoljni zdravstvenim sustavom, a HDZ provodi privatizaciju zdravstva od početka 90-ih. Uvijek se kunu da su za javno zdravstvo, a nisu. Sada ove vatrogasne mjere s 40 tisuća pregleda u privatnim klinika ništa ne znače pacijentima ako sve ide preko HZZO-a, ali ako se to nastavi javnozdravstveni sustav će propadati i onda će privatnici podizati cijene, a mi ćemo se razvijati u američkom stilu gdje bankrotiraš ako dobiješ malignu bolest.

Gostovanje Branka Kolarića  poslušajte u nastavku:

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.