BRANKA BAKŠIĆ MITIĆ: ‘Svi se trebaju fokusirati na to kako im živi narod. S 300 eura mirovine ne mogu živjeti ni Srbi ni Hrvati’

Autor:

10.05.2024., Zagreb - Branka Baksic Mitic, dogradonacelnica Gline. 

Photo Sasa ZinajaNFoto

Saša Zinaja/NFOTO

Branka Bakšić Mitić, zamjenica gradonačelnika Gline izabrana u kvoti predstavnika srpske nacionalne manjine, na posljednje je izbore izašla kao nezavisna kandidatkinja na listi koalicije Rijeke pravde. Osvojila je 3100 preferencijalnih glasova, ali nije ušla u Sabor.

Poznata je i po svom humanitarnom radu, posebno nakon potresa na Baniji. Nacionalove novinare dočekala je u jednom od kontejnera postavljenih uz zgradu lokalne samouprave Grada Gline. U razgovoru za Nacional naglasila je da se još uvijek ne namjerava aktivirati u nekoj od političkih stranaka iako je zovu.

“Ne želim ući ni u jednu stranku jer smatram da one nemaju veze s realnim svijetom i problemima malih ljudi. Svi oni posjećuju te ljude kada su izbori. Ja sam s ljudima, i lijevih i desnih preferencija, svaki dan. Ipak, lijeva opcija mi je prihvatljivija. To je neki moj svjetonazor”, poručila je.

Andrej Plenković uspio je sastaviti vladu uz pomoć nacionalnih manjina, ali zbog insistiranja Domovinskog pokreta bez SDSS-a i Milorada Pupovca. Što kaže na to da bi SDP i Možemo! da su bili u koaliciji, dobili dva saborska mandata više od HDZ-a i tako postali relativni izborni pobjednici?

“Iskreno, meni je logičnije da Domovinski pokret ide u koaliciju s HDZ-om, a ne s SDP-om. Osim toga, Domovinski pokret i jest jedna od frakcija HDZ-a, koju je Andrej Plenković pokušao eliminirati iz stranke da bi sada s njom koalirao. Bila sam kritičar SDSS-a, ali nisam sigurna da je Domovinskom pokretu najveći problem tih 3,2 posto Srba koliko ih je ostalo u Hrvatskoj. Mislim da nije to problem, nego im je to bio zgodan izgovor. Ali isto tako smatram da s njima i HDZ-om nisu trebali ići zastupnici nacionalnih manjina. Puno većih problema ima u Hrvatskoj od Srba. Svi se trebaju fokusirati na to kako im živi narod. Jednostavno, s 300 eura mirovine ne mogu živjeti ni Srbi ni Hrvati. Kada je bio objavljen podatak da je više od sto tisuća penzionera dobilo dodatak na mirovine, jer su im mirovine manje od 300 eura, mislim da je to sramota. Srbi nisu problem u Hrvatskoj. Davno je završio rat. Od njegova završetka prošlo je gotovo 30 godina. Znam da rane nisu zacijelile niti će ikada zacijeliti. Posebno ne onima koji su izgubili najbliže”, rekla je za Nacional i dodala da se mora krenuti dalje.

Cijeli intervju pročitajte u novom broju Nacionala.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.