Božinović prozvao Hajduk i Dinamo: “Ne može se u sportu razgovarati preko nišana”

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović u ponedjeljak je komentirao sukob navijača hajduka i policije u subotu navečer na autocesti A1.

“To što se dogodilo je za svaku osudu, to najoštrije osuđujem. Apsolutno je neprihvatljivo, a kao ministru mi je potpuno neprihvatljivo nasilje nad policajcima. Znamo da je bila utakmica visokog rizika, ali to nije visoki rizik zbog policije. Policija je tu da rizik smanji, policija se pomno pripremala. Policija je obavila sve ono što je bilo planirano u postupanju, ali bila je izložena jednom huliganskom napadu na koji su policajci odgovorili poštujući pravila struke u skladu sa zakonom”, rekao je Božinović novinarima.

Dodao je da se kod ‘fenomena nasilja na sportskim natjecanjima’ svi zajedno moramo osvijestiti da se radi o širem društvenom problemu. “Znamo da nije samo ova utakmica, imamo dvije utakmice pred nama, obje u Splitu, jedna je finale kupa, druga je reprezentativna, pozivam sve da se spuste tenzije”, poručio je i dodao da će policija dobro odraditi svoj dio posla.

Ministar unutarnjih poslova potom je prozvao Hajduk i Dinamo. “Moja poruka je da policija ne može nadomjestiti lošu komunikaciju koja postoji između klubova. Oni su organizatori, moraju dogovarati, povratiti povjerenje”, rekao je i naglasio da će policija tu biti od pomoću i da mogu inicirati razgovore.

“To nisu nepremostivi problemi, to se može riješiti samo dogovorom. Nikome u nijednom klubu ne može biti u interesu da utakmica protekne tako da se o nogometu danas ne priča. Svi govore o onome što se dogodilo, i treba se govoriti. Ali, ponavljam, mora se razgovarati. Ne može se u sportu razgovarati preko nišana, a pogotovo se neće razgovarati tako da policija zauzima sve medije”, istaknuo je Božinović.

“Prevencija ovakvih događaja je u nadležnosti onih koji se bave sportom. Ako sami nemaju snage za takvo što, mi smo im spremni pomoći”, dodao je i poručio da su oni kao djeca zajedno s roditeljima išli na utakmice, a to je danas, kaže, postalo riskantno.

“Klubovi između sebe gotovo da ne komuniciraju. Kako onda možemo računati da će manifestacije proći bez problema? Policija ne može biti nadomjestak između nedostatka komunikacije između čelnih ljudi klubova”, zaključio je.

Komentiraj