Božinović: “Odvraćanje dolaska u RH iz rizičnih područja dobro funkcionira”

Autor:

Zagreb, 31.10.2018. - Sjednica Vlade RH. Na fotografiji Davor Božinović.
 foto HINA/ Daniel KASAP/ dk

hina

Obveza da državljani iz zemalja EU-a koje su snažno pogođene zarazom koronavirusom moraju pri dolasku u Hrvatsku ići u karantenu ili samoizolaciju je mjera odvraćanja i dobro funkcionira, rekao je u petak ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

Neke države članice su odlučile ograničiti pristup državljanima drugih zemalja zbog koronavirusa, što je dopušteno u iznimnim okolnostima poput sadašnjih, kazao je ministar u Bruxellesu.

“Mi ne radimo na taj način nego kažemo da će građani tih zemalja, ako dođu u Hrvatsku, morati ići u samoizolaciju ili karantenu. To je način odvraćanja od dolaska u Hrvatsku i to dobro funkcionira”, ističe Božinović, koji je u petak predsjedavao sastankom ministara unutarnjih poslova zemalja članica EU-a.

Glavne teme su bile pomoć Grčkoj u suočavanju s migrantskim valom iz Turske te pandemija koronavirusa, budući da su ministri unutarnjih poslova zaduženi za civilnu zaštitu.

Naveo je jučerašnji primjer kada se 120 građana iz tih zemalja pojavilo na hrvatskoj granici i kada su čuli da moraju u karantenu, vratili su se natrag.

Božinović je kao potpuno neistinitu nazvao vijest koja se pojavila u slovenskim medijima da Hrvatska od tih stranaca traži 500 eura za boravak u karanteni.

“To je jedna od lažnih vijesti koje se šire ovih dana, potpuno neistinita. Ništa ne naplaćujemo”, rekao je Božinović.

Božinović ističe nužnost koordiniranog djelovanja u pogledu mjera za suzbijanje pandemije. Naveo je primjer da je Srbija zabranila ulazak kamionima iz Italije, a Bosna i Hercegovina onima iz Italije i Njemačke.

“Oni kamioni koji su već ušli u Hrvatsku prije zabrane malo su nam zatrpali granične prijelaze i onda je granična policija počela provoditi trijažu na granici sa Slovenijom jer ako netko ne može ući u Srbiju, a odredišta mu je Bugarska, onda nema logike da ulazi u Hrvatsku”, rekao je Božinović.

Stoga na razini EU-a treba postojati mehanizam koji bi to koordinirao, a to će se početi ostvarivati od ponedjeljka kada započinju svakodnevne videokonferencije ministara unutarnjih poslova i ministara zdravstva.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.