Božinović: “Od 1. srpnja otvaranje za sve s covid-potvrdama”. Beroš: “Kraj epidemije bit će kad se procijepimo do stupnja na kojem se virus ne širi”

Autor:

18.6.2021.,Zagreb -U NSK je odrzana redovna konferencija za medije nacionalnog stozera civilne zastite.
Photo: Davorin Visnjic/PIXSELL

Davorin Visnjic/PIXSELL

U Hrvatskoj je 113 novih slučajeva zaraze koronavirusom na 4436 testiranih, a tri su osobe preminule, objavio je Stožer u petak.

Prije tjedan dana 134 novih od 4083 testiranih, i 4.6. imali smo 88 novih od 2675 testiranih. Tad je bio praznik. U prošlom tjednu smo imali 814, a u ovom tjednu 468 novih, što je za 42 posto manje nego u prošlom tjednu. Prosječna incidencija je 44.9, najniža je u Istarskoj, najviša u Međimurskoj. Na 12. smo mjestu EU po incidenciji, a stopa smrtnosti od 2012 nas stavlja na 21 mjesto na ljestvici zemalja Europske unije, rekao je Krunoslav Capak.

Još veće otvaranje

“Nije vrijeme za potpuno opuštanje. Nismo još u fazi proglašenja kraja epidemije. To mora Beroš predložiti Vladi, ali mi smo pripremili novu odluku. Primjenjivat će se od 1. srpnja, a glavna odluka je još veće otvaranje. Osobe koje su cijepljenje, preboljele ili negativno testiranje imat će mogućnosti obavljati djelatnosti i sudjelovati na događanjima bez ili uz smanjen opseg uz pridržavanja posebnih mjera. Osobe će u većini tih situacija morati imati europske digitalne covid potvrde”, rekao je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović

“Od idućeg tjedna će biti omogućeno da se na pametnim telefonima može instalirati aplikacija koja će momentalno očitati qr kod s digitalne potvrde”, dodao je Božinović.

I dalje potrebno cijepljenje

Nakon njega govorio je ministar zdravstva Vili Beroš.

“Rekao je Božinović da Beroš proglašava kraj epidemije, na prijedlog HZJZ-a. Točno. To će biti kada se procijepimo do onog stupnja kada struka kaže da smo sigurni od širenja virusa”, rekao je Beroš.

“Današnje mjere su prekretnica i vode nas kraju epidemije. Osvrnimo se oko sebe, u Europi svjedočimo događajima koji nas podsjećaju na staro normalno, covid potvrde nam garantiraju sigurnost, konačno vidimo svjetlost na kraju tunela, ali moramo se cijepiti”, dodao je.

“Uočavamo da se neki naši sugrađani planiraju cijepiti najesen, to je pogrešno, u ovom trenu se zna da cjepivo šiti najmanje osam mjeseci. Radimo nešto puno značajnije cijepljenjem, onemogućavamo pojavu nove pojave korone najesen”, rekao je Beroš.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.