Božinović ga nije doživio ozbiljno, no Bulj ne odustaje: “Plenković je sebe zaštitio ogradom i staklenim zvonom…”

Autor:

20.10.2023., Zagreb - Na konferenciji za medijeMost odrzanoj u Saboru o migrantskoj jrizi govorili su Nikola Grmoja i Miro Bulj. Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Patrik Macek/PIXSELL

Naravno da takva inicijativa nema uporište u zakonu, ali ni ja je ne doživljavam ozbiljno, osim kao politikantstvo i pokušaj prikupljanju političkih bodova, kazao je u srijedu ministar unutarnjih poslova Davor Božinović reagirajući na najavu Mostovca Mira Bulja o okupljanju dragovoljaca koji će na području Cetinske krajine stražariti uz granicu s BiH.

Bulj je izrazio bojazan zbog najezde migranata u Hrvatsku, pa je mještane Cetinske krajine odlučio potaknuti na “samozaštitu”.

Božinović je ocijenio da će priča oko migranata biti jedna od glavnih tema uoči izbora za Europski parlament, a kako su kod nas i nacionalni izbori, dodao je kako je netko među oporbenim strankama odlučio da bi im to mogla biti dobra tema.

Ministar je rekao da je svjestan kako se Most okrenuo kampanji u kojoj će u fokusu biti migranti, ali istaknuo i da mu smeta što se pritom šire dezinformacije i prebacuje krivnja gdje ne treba.

Treba imati na umu da odluke donosi 27 članica Europske unije. Nije se lako dogovoriti, vidjeli ste da se ni nama nije lako dogovoriti dopustiti premijeru govoriti u Saboru. Zato nije dobro širiti dezinformacije koje ničime nisu potkrijepljene ni dolijevati ulje na vatru u ionako zapaljivoj društvenoj atmosferi”, kazao je.

Govoreći u srijedu nakon sjednice vlade, Božinović je istaknuo da od ukupnog broja ilegalnih prelazaka u Hrvatsku ove godine, 1,43 posto otpada na Splitsko-dalmatinsku županiju. Dodao je kako to samo govori da nije poanta u onome što se govori, već u onome što se želi postići.

”A to je glas više. Dakle, riječ je o manipulaciji birača, a tema je ozbiljna i osjetljiva”, kazao je nadodajući da će puno više tenzija biti kako se približavamo izborima.

Božinović je ponovio da Hrvatska neće postati hot-spot i da je Hrvatska prema podacima Eurostata jedna od najsigurnijih članica. Naglasio je da se sve to postiže fleksibilnim i marljivim radom policije koja je jedina ovlaštena štititi granice.

Rekao je i da policija može tražiti pomoć od vojske, ali u logističkom smislu, no ne i kod postupanja prema migrantima jer za time i ne postoji potreba.

Hrvatska je sigurna zemlja

Ravnatelj policije Nikola Milina najavu sinjskog gradonačelnika shvatio je kao uvredu čitave policije.

Ovo je sigurna zemlja, hrvatska granična policija i uopće policija ima iznimne rezultate u suzbijanju nezakonitih imigracija, suzbijanja krijumčarenja pa i u području Cetinske krajine koje je možda samo 2% od ukupnog broja nezakonitih migracija”, poručio je Milina.

Buljev stranački kolega Nikola Grmoja podržava ideju o osnivanju dragovoljačkog odreda uz granicu s BiH.

“Ako Vlada ne želi ni pomoć Frontexa, ako Vlada ne želi ni Hrvatsku vojsku na kritične točke… Meni ljudi iz mog Metkovića jutros šalju migrante koji šeću ulicama, dakle, prelaze granicu. Naša policija očito to ne može kontrolirati. Pa što jednom gradonačelniku koji je izabran da vodi brigu o sigurnosti svojih građana preostaje”, kazao je Grmoja.

“Plenković je sebe zaštitio ogradama i staklenim zvonom, a ne zaštiti li narod, bit ćemo učinkovitijih od straže devedesetih”, poručio je Bulj u srijedu u videu.

“Šuplja nam je granica i organizirat ćemo samopomoć ako se ugrozi našu djecu”, rekao je Bulj na konferenciji za novinare u Saboru te ponovno zatražio da se na granicu pošalje vojska kao pomoć policiji.

Poručio je da će stanovnici Cetinske krajine biti učinkoviti u obrani granice, no nije odgovorio podrazumijeva li samozaštita i upotrebu oružja. Samo je istaknuo da će seoske straže znati odgovoriti učinkovito čak i ako se bude pucalo iz oružja.

Ponavljajući da je legalist i hrvatski branitelj, Bulj je naveo kako će stražu na granici, ako bude potrebno, organizirati preko Civilne zaštite.

Na pitanje je li to ilegalno, odgovorio je protupitanjem – je li ilegalno živjeti uz nezaštićenu granicu?

Najavio je da će u četvrtak poslati službeni dopis premijeru s pitanjem tko će biti odgovoran za incidente u pograničnim područjima gdje ilegalni migranti, među kojima su i teroristi, ulaze bez ičije odgovornosti.

“Plenković se na Markovu trgu ogradio ogradama, sebe zaštitio i stavio pod stakleno zvono, a na pograničnom području mu smeta Hrvatska vojska”, kazao je Bulj zatraživši jednak tretman za sve građane i hitno uklanjanje “sramotne ograde” ispred Banskih dvora i Sabora.

Zatražio je da vojska na granici pomogne policiji koja nema dovoljno kadra da zaštiti granicu preko koje ilegalni migranti prolaze kao kroz “šuplji sir” i pozvao Vladu da zaštiti granicu od ilegalnih migranata, nakon što su to učinile Slovenija, Mađarska i Italija.

‘Uskoci’ Mira Bulja stražarit će duž Cetinske krajine: “Budu li pucali na naše…”

 

 

 

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.