BOŽINOVIĆ ‘Ako epidemiološka situacija ostane povoljna, mogli bismo ukinuti neradnu nedjelju’

Šef Nacionalnog stožera, ministar Davor Božinović za RTL je komentirao trenutno stanje epidemije koronavirusa u Hrvatskoj.

“Ova nula je prije svega odlično jer prvi put nakon 89 dana nemamo novozaražene. Zahvalio bih se svima, od struke, građana do medija. Ali, naravno, ovo još uvijek nije vrijeme za proglasiti kraj”, izjavio je ministar, dodavši da će o kraju epidemije odlučiti struka.

“Nismo otok, vidi se što se događa na globalnoj razini. Zadnjih dana se u svijetu ruše rekordi po broju novooboljelima. Mi smo imali uspješne mjere i njihovu provedbu, zbog čega se Hrvatska otvara, ali mjere još uvijek stoje”, naglasio je Božinović, koji je komentirao i neradnu nedjelju.

“Epidemiološke mjere i učinke prati HZJZ. O tome će se razgovarati narednih dana i ako ostane ova povoljna epidemiološka slika, legitimno je pitanje da se ukine ova zabrana”, kazao je.

“Očekujem da će se sve usuglasiti u razumnom roku. Struka ima svoju logiku i upoznaju se s tijekom izbornog procesa”, rekao je ministar.

Osvrnuo se i na gužve na granicama, otkrivši kako je iz EU, putem online obrasca, ušlo oko 7500 ljudi, od čega je više od polovice Slovenaca.

“Radi se i na jednoj dobrovoljnoj aplikaciji, pomoću koje će stranci sami ostavljati osobne podatke prije dolaska, kako bi se ubrzao proces u slučaju nekih zaraza, kontakata…”, otkrio je ministar.

 

Komentiraj