Biljana Borzan: “Multinacionalne kompanije izuzetno su moćne u svom utjecaju na političare”

Autor:

04.04.2022., Zagreb - Konferencija za medije Biljane Borzan na temu: Pravo na popravak, kruzna ekonomija.
 Photo: Davor Puklavec/PIXSELL

Davor Puklavec/PIXSELL

“Institucije su ponovno kasno reagirale. Podsjetila sam Vladu da pošalje informaciju u sustav brzog obavještavanja i uzbunjivanja ako se u jednoj državi otkrije incident koji može izazvati negativne posljedice za zdravlje ljudi. Ne znam zašto se to nije napravilo”, izjavila je u srijedu zastupnica u Europskom parlamentu Biljana Borzan o skandalu s trovanjem nekoliko građana gaziranim pićima iz Coca Cole te kasnoj reakciji nadležnih.

“Prvo treba vidjeti što se zapravo dogodilo kad konačno dobijemo neke egzaktne podatke. Poražavajuće je da se cijela situacija počela događati prije četiri i pol ili šest dana i da nije bilo medija i društvenih mreža, ne bismo ni znali što se zbiva. Nakon nekoliko dana su povučene bočice s tržišta. Reagiralo se dosta kasno. Mogla bi biti puno veća katastrofa ako se dokaže da sve skupa ima veze s konzumacijom tih pića. Činjenica je da postoji jedna velika sumnja da se tu dogodilo nešto što se nije smjelo dogoditi”, kazala je.

Borzan je istaknula da su multinacionalne kompanije izuzetno moćne u svom utjecaju na političare.

“Nekad to bude i financijski poticaj, oni imaju velika sredstva i odvjetnike i često tu vlade postupaju onako kako te korporacije žele, a onda su građani žrtve. Stvari ne izgledaju dobro u ovom trenutku. Reakcije su trebale biti još u proljeće kad se dogodio prvi slučaj. Ne znamo je li taj slučaj tretiran ozbiljno. Opet jedna zakašnjela reakcija. Tu zaista može biti svega. Ono što bode oči je to da hrvatski građani više vjeruju europskim institucijama nego hrvatskim. Dobar dio zakona koji štite hrvatske građane su doneseni na europskom nivou”, upozorila je te navela da su ukinuti potrošački centri koji bili raspoređeni po regijama i koji su građanima davali besplatne savjete.

“Sad je sve centralizirano u ministarstvo, a tržište je džungla. U Hrvatskoj su ograničene cijene namirnicama koje bi bilo bolje da ljudi ne konzumiraju”, zaključila je Biljana Borzan u svom gostovanju na N1.

Stigli nalazi analize pića iz Rijeke! Djevojka koja sumnja da je popila zatrovani sok na putu u bolnicu

 

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.