Boris Vujčić: “Prešutna prekoračenja trebala su biti iznimka, a ne pravilo”

Guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujčić sastao se u četvrtak s predsjednikom Vlade Andrejem Plenkovićem, a u poslijepodnevnim je satima održao konferenciju za medije na kojoj je govorio o planiranoj inicijativi za izmjenu i dopunu Zakona o potrošačkom kreditiranju u dijelu dopuštenih i prešutnih prekoračenja.

“Ovo nije ništa novo. Mi smo analizu tržišta završili u prvom kvartalu ove godine”, rekao je Vujčić i dodao da su u analizu tržišta prekoračenja krenuli prošle godine. “Imate prešutna i dopuštena prekoračenja. Imali smo sedam prigovora potrošača na tu temu. Vidjeli smo da je veliki dio prekoračenja iz onih dopuštenih prešao u prešutna. Ideja zakona je bila da prešutna prekoračenja budu iznimka, a ne pravilo. Odlučili smo da prešutna prekoračenja treba vratiti u isti režim regulacije, kao i kod dopuštenih prekoračenja”, rekao je novinarima guverner HNB-a.

Objasnio je da su banke digle naknade, a ne kamatnu stopu. Prošle su godine te naknade porasle, pa je porasla i efektivna kamatna stopa. “Prije se nije imalo razloga intervenirati, sad ga imamo”, rekao je.

Na današnjem je sastanku Vujčić razgovarao s premijerom Plenkovićem i ministrom financija Zdravkom Marićem, a najavio je da će sljedeći tjedan vjerojatno razgovarati i s bankama. “Kamatne stope u Hrvatskoj su niže nego u zemljama Europske unije koje nemaju euro i više nego u zemljama koje imaju euro”, istaknuo je.

Guverner HNB-a rekao je da je stekao dojam da se banke promjenama neće opirati. “Kamatne stope uvijek odražavaju rizičnog proizvoda. Prekoračenja su takva, jer se odobravaju bez procjene kreditne sposobnosti. Vjerojatno dio ljudi koji imaju minus inače ne bi bili kreditno sposobni i ovaj proizvod će uvijek na tržištu imati visoku kamatu”, pojasnio je.

Vujčić je na kraju rekao da se prešutna prekoračenja ne ukidaju, već se dovode pod regulaciju. “Ono što novi ugovori o prešutnim prekoračenjima moraju imati je to da se ono ograničava vremenski 90 dana i 1500 kuna. To miče prešutna prekoračenja u sferu dopuštenih prekoračenja”, zaključio je.

Komentiraj