Boris Johnson osudio nagrđivanje spomenika: Ne možemo “fotošopirati” povijest

Autor:

epa08478803 Winston Churchill's statue in Parliament Square in London, Britain, 11 June 2020.  
Right wing demonstrators are expected to travel to the capital this weekend to defend the nations statues. They are set to attend a “patriotic unity” event at Winston Churchill’s statue in Westminster to counter Black Lives Matter (BLM) protests.  EPA/ANDY RAIN

EPA/ANDY RAIN

Britanski premijer Boris Johnson, u trenutku dok traje sporenje u javnosti o uklanjanju kipova povijesnih ličnosti, poručio je da Britanija ne može “fotošopirati” svoje društveno okruženje i kompleksnu povijest jer bi to iskrivilo britansku povijest.

“Ako počnemo brisati povijest i uklanjati slike svih osim onih čija su stajališta u skladu s našima uključujemo se u veliku laž, iskrivljavanje naše povijesti”, napisao je Johnson u listu Telegraph.

Johnson je ustao u obranu svoga prethodnika Winstona Churchilla poručivši da je “apsurdno i za osudu” što je kip bivšeg ratnog premijera bio ugrožen.

“Bio je heroj i mislim da neću biti sam u poruci da ću se oduprijeti sa svakim svojim dahom svakom pokušaju uklanjanja kipa s Parliament Squarea i što se prije ukloni zaštita oko njega – to bolje”.

Prosvjednici koji su izašli na ulice nakon smrti američkog crnca Georgea Floyda, koji je preminuo nakon što je na njegovu vratu klečao bijeli američki policajac, mnoge spomenike povijesnim ličnostima proglasili su antirasističkima stavljajući kipove u središte borbe protiv britanske imperijalne prošlosti.

Ovog je mjeseca kip Edwarda Colstona, koji se u 17. stoljeću obogatio na trgovini robljem, srušen i bačen u more u lučkom gradu  Bristolu.

Johnson cijeni Churchilla i osobe bliske sadašnjem premijeru kažu da mu je slavni prethodnik uzor.

Churchill je iznosio rasistička i anitsemitska stajlišta i kritičari ga optužuju da je uskraćivao hranu Indiji tijekom gladomora 1943. u kojemu je umrlo više od dva milijuna ljudi, piše britanska agencija Reuters.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.