Boras: “Sveučilište nije dobilo prekršajni ni optužni prijedlog Državnog inspektorata”

Autor:

23.09.2020., Zagreb - HUB 365, konferencija Vrednovanje doktorskih studija u RH – pregled reakreditacije. Damir Boras
Photo: Marko Lukunic/PIXSELL

Marko Lukunic/PIXSELL

Rektor Sveučilišta u Zagrebu Damir Boras izjavio je u utorak kako do sada zagrebačko Sveučilište nije dobilo ni prekršajni niti optužni prijedlog Državnog inspektorata protiv Sveučilišta u Zagrebu kao pravne osobe.

Rekao je i da ne zna odakle medijima takva informacija.

Jutarnji list je, naime, u utorak poslijepodne objavio da je “zbog utvrđenih prekršaja prilikom sklapanja ugovora o radu između Hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu i prorektora Ante Čovića, Državni inspektorat podnio optužni prijedlog protiv Sveučilišta u Zagrebu kao pravne osobe i Marija Grčevića, kao odgovorne osobe na Hrvatskim studijima”.

Kako je navedeno, Optužni prijedlog podnesen je Općinskom prekršajnom sudu u Zagrebu.

Komentirajući medijske napise po kojima je “Državni inspektorat uputio Općinskom prekršajnom sudu optužni prijedlog protiv Sveučilišta u Zagrebu kao pravne osobe”, rektor Boras je u telefonskoj izjavi Hini istaknuo da “do ovoga trenutka Sveučilište u Zagrebu nije dobilo ni prekršajni niti optužni prijedlog Državnog inspektorata”.

Boras je pak potvrdio da je Rektorat zagrebačkoga Sveučilišta preko odvjetnika bio obaviješten da bi takav prijedlog Državni inspektorat mogao uputiti. Istodobno je izrazio čuđenje “da su mediji o tome prije upoznati nego Sveučilište u Zagrebu”.

Jutarnji list je, među ostalim, objavio da je “Državni inspektorat utvrdio da od trenutka sklapanja ugovora o radu s profesorom Čovićem, bliskim suradnikom rektora Damira Borasa, Čović ne ispunjava posebne uvjete znanstveno-nastavnog radnog mjesta redovitoga profesora u trajnome zvanju, budući da je tada imao više od 70 godina”.

Navedeno je i da je “unatoč tome što će Čović u kolovozu ove godine napuniti 72 godine, on i dalje zaposlenik Fakulteta hrvatskih studija, gdje prema uvidu u registar zaposlenika i Centralni obračun plaća (COP) radi na deset posto vremena kao redoviti profesor u trajnome zvanju, dok mu se za 90 posto radnoga vremena plaća iz državnog proračuna isplaćuje u Rektoratu. Prosječna mjesečna plaća prorektora iznosi 41.700 kuna bruto”.

Podsjeća se da je prije mjesec dana i ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs podnio zahtjev za provedbu inspekcijskoga nadzora kojim se utvrđuju radni odnosi kod produljenja ugovora o radu nakon 70 godina.

Savjet Sveučilišta u Zagrebu održao je pak 12. veljače ove godine prvu sjednice nakon što se sjednica nije održala gotovo godinu dana. Predsjednik Savjeta Luka Burilović je nakon sjednice potvrdio da se, među nekoliko aktualnih točaka o stanju na Sveučilištu u Zagrebu, pod četvrtom točko raspravljalo o statusu zaposlenika nakon navršene 70. godine života.

Istaknuo je kako je zaključeno da će uprava sveučilišta pripremiti popis zaposlenika sveučilišta koji su rođeni 30. rujna 1950. ili ranije, zajedno s pojašnjenjem pravne osnove po kojoj su u radnom odnosu za sljedeću sjednicu savjeta koja će se održati u narednih nekoliko tjedana.

Najavio je da će sveučilišni savjet na idućoj sjednici analizirati dobivene podatke i donijeti odgovarajuće zaključke.

Novinare je pak zanimalo jesu li raspravljali o prorektoru Anti Čoviću, a Burilović je izvijestio da su raspravljali načelno, a ne o pojedinim osobama.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.