Bolton tvrdi da se S.Koreja neće nikada odreći nuklearnog oružja

Sjeverna Koreja ne namjerava se odreći nuklearnog oružja i Pyongjangu koristi zastoj u odnosima s Washingtonom, rekao je u ponedjeljak John Bolton, bivši savjetnik za nacionalnu sigurnost američkog predsjednika Donalda Trumpa.

“Jasno je da S.Koreja nije donijela stratešku odluku da se odriče nuklearnog oružja. Zapravo, mislim da je točno upravo suprotno”, rekao je Bolton, tvrdolinijaš u odnosima sa S.Korejom i Iranom kojega je Trump otpustio prije tri tjedna.

Pod sadašnjim uvjetima, sjevernokorejski čelnik Kim Jong Un se “nikada neće dobrovoljno odreći nuklearnog oružja”, dodao je Bolton na predavanju u Centru za strateške i međunarodne studije u Washingtonu.

Otpuštajući Boltona, Trump je rekao da se “duboko ne slaže s njegovim brojnim savjetima” i da je Bolton pogriješio kada je tražio da se na Kima primjeni “libijski model” po kojem bi bio prisiljen jednostrano se odreći nuklearnog arsenala.

Trump se nekoliko puta sastao s Kimom, ali su razgovori zastali nakon drugog samita u Hanoju u veljači.

Bolton, vanjskopolitički ‘jastreb’ i treći Trumpov savjetnik za nacionalnu sigurnost, pritiskao je Trumpa da ne popusti Kimu unatoč diplomatskim naporima.

Bolton je u govoru kritizirao način na koji Washington tretira prijetnju S.Koreje, od sankcija koje nisu provedene učinkovito, preko mirnog promatranja raketnih testova do ukidanja vojnih vježbi s Južnom Korejom.

Otkako je preuzeo dužnost 2017., Trump je prošao put od vrijeđanja Kima kao “malog raketnog čovjeka” do pohvala njegovim diplomatskim vještinama te je branio sastanke s njime kao način da se postigne ono što se nije postiglo formalnim pregovorima.

Komentiraj