BOGATA OSTAVŠTINA: Žudnja, strast i bol u poetici Marguerite Duras

Spisateljica, scenaristica i redateljica, pravim imenom Marguerite Donnadieu, rođena je 4. travnja 1914. godine u obitelji francuskih emigranata u južnom dijelu današnjeg Vijetnama,tada francuske kolonije. Roditelji su joj se odselili u potrazi za boljim životom, no otac Emile se razbolio te preminuo u Francuskoj kad je Marguerite imala samo četiri godine. Majka, učiteljica po imenu Marie, odlučila je ostati u Indokini s troje djece. Obiteljskom ušteđevinom kupila je mali posjed u Kambodži što se pokazalo lošom odlukom te se obitelj suočila s oskudicom. Kao tinejdžerka Marguerite je imala vezu sa sinom bogatog lokalnog trgovca što će, jednako kao i tadašnji život u Indokini ostaviti velikog traga u spisateljskoj karijeri. Nastavak školovanja doveo ju je sa sedamnaest godina u Pariz gdje je studirala političke znanosti i pravo. Diplomirala je na Sorbonnei 1935. godine.

Po završetku studija postala je aktivan član francuske komunističke partije. Radila je kao tajnica u francuskom ministarstvu od 1935. do 1941. godine. Za vrijeme Drugog svjetskog rata priključila se francuskom Pokretu otpora, istodobno radeći kao službenica za Vichyevsku vladu od 1942. do 1944. godine. Nakon dugogodišnjeg aktivizma, izbačena je iz PCF-a 1950. nakon kritika njihova rada.

Opredjeljuje se za spisateljsku karijeru i u periodu od pedeset godina, od 1943. do 1995. godine, napisala je više od četrdeset djela. Najpoznatiji roman joj je ‘Ljubavnik’, djelomično autobiografska priča o djevojci iz siromašne francuske obitelji iz Indokine koja je postala ljubavnica bogatog sina indokineskog uglednika. Roman je napisala u svojoj sedamdesetoj godini i za njega dobila Prix Goncourt, francusku najugledniju književnu nagradu.

Komentiraj