BOBIJEVI DANI SMIJEHA Počeo festival komedija posvećen velikom glumcu Josipu Marottiju

Autor:

www.histrion.hr

Ovaj jesenski mjesec donosi i VI. BOBIJEVE DANE SMIJEHA – Festival komedija, posvećen velikom glumcu i histrionu Josipu Bobiju Marottiju.

Na festivalu, kao i svake godine, sudjeluju kazališta iz drugih hrvatskih gradova pa ćete tako ove godine imati priliku pogledati komedije koje nude kazališta iz Velike Gorice,Zadra, Varaždina, Požege, kao i brojna zagrebačka kazališta.

Festival počinje u petak (20.10.) i traje do nedjelje (29.10.), a predstave su u 20 sati u Histrionskom domu u Ilici 90.

Dvije predstave će se održati u 19.30 sati i to u svojim matičnim kazalištima. To su predstave: ROMANCA O TRI LJUBAVI (GDK Gavella) i NIJE BILA PETA, BILA JE DEVETA (ZGK Komedija).

Udruga Canta će u koprodukciji s Glumačkom družinom Histrion održati praizvedbu predstave FRIZERAJ autora Damira Horvata u režiji Maje Katić (22.10. u 20 sati).

Više informacija na http://www.histrion.hr/i/401/festivali/bobijevi-dani/v-bobijevi-dani/predstave/.

20. listopada (petak), 20h – GASTARBAJTERSKI BOŽIĆ, Mate Matišić, GD Histrion

Glume: Ankica Dobrić i Joško Ševo

Redatelj: Zoran Mužić

Radnja predstave se događa na samu Badnju večer u praznom trgovačkom centru, u kojem su prisutni samo čistačica – Marija i noćni čuvar – Jozo; igrom slučaja oboje hrvatski gastarbajteri. Humor, ironija, emocije, čežnja za domovinom i nadasve ljubav isprepliću se u ovoj vješto napisanoj komediji s elementima melodrame.

21. listopada (subota), 20h – MIRIS LOVINE, Michele Lowe, Kazalište Moruzgva, Zagreb

Glume: Lada Bonacci, Nataša Dangubić/Ecija Ojdanić, Barbara Nola;

Glasovi: Dado Ćosić, Filip Juričić, Dean Krivačić

Redateljica: Franka Perković

Komedija počinje pripremom uobičajenog druženja – večere na kojoj se jednom mjesečno okupljaju tri bračna para. Žene su u kuhinji, a muškarci u dnevnoj sobi igraju improvizirani golf, nepodnošljivo iritantni, iako se kroz čitavu predstavu pojavljuju samo glasovima. Žensko čavrljanje ubrzo zamjenjuju iskrene ispovijesti o brakovima koji su, sva tri, na rubu propasti – jedan suprug optužen je za pronevjeru, drugi je patološki ljubomoran, a treći je preljubnik.

22. listopada (nedjelja), 20h – FRIZERAJ, Damir Horvat, Udruga Canta & GD Histrion, Zagreb

PRAIZVEDBA

Glume: Jurica Hotko, Jasna Jozić, Damir Horvat, Lovro Šicel

Redateljica: Maja Katić

Frizer Renato nakon godina uspjeha i glamura u svom poslu, doživljava teške dane. Posla je sve manje. Otpusta djelatnicu. Bivšoj ženi je dužan i ona mu “vadi mast”. Dužan je banci. Iznenada u salon ulazi njegova djevojka iz mladosti. Budi se stara ljubav, ali ona nije slobodna. Da li da uzme lihvarski kredit i uđe u “deal” sa stanovitim Goranom zvani Gogo? Jel to jedina šansa? Naš frizer želi pobjeći od svega i nada se čudu, kako bi se izvukao iz nevolje. A i ponovo se zaljubio. Sadržaj ove komedije prati deset originalno pisanih songova. Izvođači glume, sviraju, pjevaju…

23. listopada (ponedjeljak), 20h – OTPISA(NE), Renato Baretić, Kazalište Moruzgva i GK Scena Gorica, Velika Gorica

Glume: Ksenija Marinković, Ecija Ojdanić, Slavko Sobin, Erna Rudnički

Redatelj: Nikola Zavišić

Hassan, netipični migrant iz Sirije, bivši beogradski student, na svojem ilegalnom putu prema Njemačkoj i trima ženama koje najviše voli, nakratko zapinje u Zagrebu, okružen trima ženama koje nikad prije nije sreo. One mu požele pomoći, svaka na svoj način i svaka iz svoje potrebe da – barem u ovom slučaju – bude korisna. A Hassan, iako zahvalan, želi od njih čim prije pobjeći.

23. listopada (ponedjeljak), 19:30h – ROMANCA O TRI LJUBAVI, Antun Šoljan, GDK Gavella – izvodi se u GDK Gavella

Glume: Igor Kovač, Martina Čvek, Tena Nemet Brankov, Nikola Baće

Redatelj: Boris Svrtan

Jedna od najpoetičnijih hrvatskih drama, Romanca o tri ljubavi Antuna Šoljana, podnaslovom je žanrovski određena kao “sentimentalna farsa” (“Premda anegdota ove sentimentalne farse potječe iz 17. stoljeća (Pierre de Brantome: La vies des dames illustres), smještena je, sasvim površno, u vrijeme križarskih ratova.” ), što odmah otkriva i njene jasne komične namjere i potencijale.

24.listopada (utorak), 20h – OSTAVLJAM TE, Edward Albee, HNK iz Zadra

Glume: Alen Liverić, Jasna Ančić, Žana Bumber, Ivan Ivić, Jadran Dučić Čićo, Mimi Zadarski

Redatelj: Matjaž Latin

MUŽ: Mi smo samo životinje koje rade ono što im nalaže instinkt. Svi smo mi takvi. Postoje i monogamna stvorenja: nekoliko vrsta životinja ili tako nešto, ali njima nalaže instinkt da budu monogamni. Kad se sretnu svijest i apetit, možeš to učiniti s bilo kim tko ti je u blizini. ŽENA: Jesam li postala stara za tebe? Previše sam stara? Više ti se ne sviđam? Bojiš li se? Odjednom te zanimaju muškarci? Događa se. Pališ se na svoju sestru? Što se čudiš? Palio si se kad si imao deset godina, rekao si mi. Jesi li postao impotentan? Prije nisi bio? Ne znam. Jesi li zaboravio tko si? Tko sam? Tko si bio i tko sam ja bila?

25.listopada (srijeda), 20h – GOSPON LOVAC, Georges Feydeau, HNK iz Varaždina

Glume: Robert Plemić, Jan Kerekeš, Ivica Pucar, Karlo Mrkša Rukavina, Darko Plovanić, Filip i Nikša Eldan, Hana Hegedušić, Barbara Rocco, Beti Lučić

Redatelj: Tomislav Pavković

Tekst dominantno temeljen na motivima bračne nevjere, pokušajima da se ista upriliči i od tih pokušaja neodvojivog i kontinuiranog laganja, stvara fascinantno preciznu mrežu odnosa sazdanih na zabunama, višku/manjku informacija, mrežu minuciozno i geometrijski osmišljenu do najmanjih detalja, toliko karakterističnu za ovog pisca. Ta mreža odnosa rezultira briljantnim komičnim zapletom i dovodi ova dramska lica u situacije u kojima se zasigurno nitko ne bi volio naći, a za gledatelja one postaju izvor perpetuirane napetosti koja svoje otpuštanje, svoj odah želi pronaći u smijehu.

26.listopada (četvrtak), 20h – ZABORAVI HOLLYWOOD, Miro Gavran, Teatar Gavran

Glume: Željko Königsknecht, Jakov Gavran

Redatelj: Miroslav Međimorec

Glavni junaci ove neobične priče su profesionalni glumac i profesor na kazališnoj akademiji, te mladi kazališni amater koji već godinama pokušava položiti prijemni ispit i postati profesionalni glumac. Susret mentora i zanesenog učenika, zahvaljujući njihovim različitim karakterima, rezultirat će dramatičnim i komičnim sukobima, koji će uz izobilje humora razotkriti do kraja i njih dvojicu i glumačku profesiju.

26.listopada (četvrtak), 19:30h – NIJE BILA PETA, BILA JE DEVETA, Aldo Nicolaj, ZGK Komedija, Zagreb – izvodi se u ZGK Komedija

Glume: Mila Elegović, Zlatko Ožbolt, Igor Mešin

Redatelj: Damir Mađarić

Gdjegod se pojavi “ljupka aždaja” Eva, muškarci zaboravljaju na svoju pamet i postaju nemoćne marionete. To iskustvo prolazi i Bruno, ambiciozni prevoditelj koji je svoju slobodu volio sve do dana kada mu na plaži priđe atraktivna Eva. Jedan poljubac dovoljan je da Bruno postane zaslijepljen od ljubavi prema toj ženi. Ona je razorna prirodna pojava, kada voli, voli apsolutno.

27.listopada (petak), 20h – FLOROMANIJA, Boris Senker, Gradsko kazalište Požega

Glume: Barbara Rocco, Luka Juričić, Marijana Matoković

Redatelj: Majkl Mikolić

Nova komedija prožeta glazbom i fenomenom instant glazbenih zvijezda. Otvara suvremena pitanja može li danas svatko postati zvijezda preko noći pomoću You tube-a te kako to djeluje na malog čovjeka? Flora je domaćica, okupirana kućanskim poslovima, Florijan-njezin suprug pokušava je izvući iz depresije tako što je snimi kako pjeva. U nadi da joj pomogne angažira učiteljicu pjevanja koju pronalazi u lokalnom kafiću.

28.listopada (subota), 20h – SAMO JEDNA ŽENA, Franca Rame & Dario Fo, GALA teatar, Zagreb

Glume: Matija Prskalo

Redatelj: Đuro Roić

Je li između neka četiri zida zaista onako kako se na prvi pogled čini? Koliko truda i energije ulažemo da se zapravo, dobro prikrijemo, maskiramo, pripremimo za vanjski svijet? Koliko poznajemo ljude koje svaki dan viđamo? I koliko nas oni uopće zanimaju?
Maria naivno, ali na duhovit, komičan način, progovara o svojoj svakodnevici, ljubavi i nezadovoljstvu s kojima se stalno susreće. Ali koliko joj snage još preostaje da se smije samoj sebi u lice?

29. listopada (nedjelja), 20h – U PETAK (ZA)METAK, Ivan-Goran Vitez, GD Histrion

SVEČANA DODJELA NAGRADA VI. Bobijevih dana smijeha

Glume: Marija Borić, Ana-Marija Percaić, Petra Vukelić, Duško Modrinić, Zvonko Presečki

Redatelj: Ivan-Goran Vitez

Ako ste mladi Hrvat ili mlada Hrvatica saznat ćete kako i gdje susresti potencijalnog budućeg suosnivača brojne obitelji, kako biti sigurni da je on/ona taj/ta pravi/prava, kako se međusobno zbližiti izbjegavajući sve moguće zamke na putu ka zajedničnom životu i tijekom istoga, kako se brzo i uspješno vjenčati, koja će vam oplođavalačka poza garantirati kakvog nasljednika, kako cijelo to vrijeme biti unutar EU regulativa, ali i što činiti ako proizvodnja zapne, kao i ako ne zapne tj. što sad sa svim tim potomstvom. A sve to garnirano s mnoštvom prekrasnih songova i uzbudljivih statističkih podataka!

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.