Davor Puklavec/PIXSELL

Montiranom optužbom ministar Tolušić nasrnuo na Nacional

Umjesto s bandom, kako je najavljivao, ministar Tomislav Tolušić odlučio se obračunati s novinarima. Od Nacionala traži ispriku i prijeti tužbom. Tvrdi da mu je objavljivanjem fotografija kojima je Nacional dokumentirao tekst o velikoj aferi koja je ciljala na njegovu kompromitaciju, povrijeđeno pravo na ugled, čast i dostojanstvo. Tolušić ponavlja da su fotografije montirane. “Osoba koja se nalazi na predmetnim fotografijama kompromitirajućeg sadržaja nije gospodin Tomislav Tolušić, a što je SOA potvrdila navodeći da je riječ o vrhunskim montažama”, stoji u dopisu Tolušićeva pravnog zastupnika Zvonimira Baruna. Riječ je – podsjetimo – o delikatnim fotografijama na kojima muškarac ministrova stasa drži u krilu polugolu djevojku s kokainom.

Ali, Nacional ni u jednom trenutku nije tvrdio da su fotografije prave. Nikad nije napisao da bi na njima bio Tomislav Tolušić. Upravo suprotno. Od naslova teksta pa nadalje stalno se ponavlja da je riječ o teškoj podvali i montaži koja je trebala poslužiti ministrovoj kompromitaciji. Nacional je prenio nalaz SOA-e, ali je financirao i vlastitu inozemnu ekspertizu koja je potvrdila da su fotografije bile manipulirane. Njihovo objavljivanje nije atak na ministra Tolušića, nego prokazuje one, javnosti još nepoznate pojedince ili grupacije, koje su ga montiranim foto-uradcima pokušale osramotiti i destabilizirati. Fotografije su dokaz kakvim se podzemnim i kriminalnim metodama služe. U krajnjoj liniji Nacional je u ovom slučaju uzeo u zaštitu ministra, već samim tim što je raskrinkavao blamažu koju su mu namještali.

Prije mjesec dana, neposredno nakon objavljivanja teksta koji mu je sada sporan, Tolušić je znao tko ga napada. Tvrdio je da mu aferu namješta, doslovce, banda, za koju je najavio da će vrlo brzo završiti u zatvoru. Do dana današnjeg ništa se takvoga nije dogodilo. Umjesto da ganja „bandu“, ministar se sada odjednom montirajući optužbe okreće protiv novinara. Pritom nije nevažno spomenuti da je Tolušić i prije dolaska na sadašnju funkciju postao poznat po vrlo specifičnom shvaćanju pojmova ugled i čast. Proslavio se praksom da vlastito ime daje uklesati na spomen ploče. Svoje obavljanje javnih funkcija uvijek je smatrao dobrom prilikom da sam sebi oda počast i ovjekovječi svoje navodne zasluge.

Posve deplasiranom prijetnjom da će zbog navodnog narušavanja svog ugleda tužiti medije, Tomislav Tolušić ulazi u konfrontaciju i s premijerom Andrejom Plenkovićem, koji je smatrao potrebnim javno na sjednici Vlade zahvaliti Nacionalu na „zrelosti i razboritosti“ s kojima je postupao u ovom slučaju. Svojim nesuvislim i grubim nasrtajem na slobodu medija, ministar posredno baca rukavicu u lice i vlastitom šefu. U Vladi su, kako piše Novi list, ljuti zbog njegova preokreta. Ali tvrde da je Tolušićev udar na Nacional njegova privatna stvar, s kojom Banski dvori nemaju nikakve veze, što je prilično čudna logika. Kad su do medija došle fotografije navodnog ministra s razodjevenom damom na koljenima, u Vladi nisu smatrali da je to privatna stvar na koju nemaju razloga reagirati. Ministar je pozvan da se sa službenog puta pod hitno vrati u Hrvatsku, dignuta je SOA da cijelu stvar istraži. Sada se postavlja pitanje misle li u Vladi da bi eventualna ministrova privatna zabava sa ženama mogla biti opasnija od činjenice da Tolušić s pozicije potpredsjednika Plenkovićeva kabineta prijeti novinarima.

 

Komentiraj