“Black Adam” je hit čija će kino distribucija završiti u financijskom minusu

Autor:

BLACK ADAM

 Copyright: © 2022 Warner Bros. Entertainment Inc. All Rights Reserved.

 Photo Credit: Frank Masi

 Caption: DWAYNE JOHNSON as Black Adam in New Line Cinema’s action adventure “BLACK ADAM,” a Warner Bros. Pictures release.

Warner Bros.

Dwayne Johnson već tjednima zahvaljuje publici diljem svijeta koja je u kinima pogledala njegov novi hit film „Black Adam“, financijski gledano film je u kinima u sedam tjedana prikazivanja zaradio 387 milijuna dolara, ali činjenica je da je taj projekt zapravo u minusu. Naime, snimanje filma „Black Adam“ nije bilo jeftino, iznosilo je 195 milijuna dolara. Takav film trebalo je pompozno reklamirati, na to je potrošeno 80 milijuna dolara. A kako se zarada u kinima dijeli po pola s vlasnicima kina, tako je bilo jasno da film treba zaraditi 600 milijuna dolara u kinima kako bi došao do pozitivne nule, piše portal Variety.

Izvori u kompaniji Warner Bros. tvrde da podaci portala Variety nisu točni te da je filmu „Black Adam“ potrebna kino zarada od 400 do 450 milijuna dolara kako bi kino distribuciju završio u plusu. Kako god bilo, film u kinima neće ostvariti zaradu, na nju će pričekati nakon video-on-demand distribucije te distribucije na streaming platformama jer je Warner Bros vlasnik streaming platforme HBO Max.

Film „Black Adam“ nije hit na koji je kompanija Warner Bros. računala kada su 2019. odlučili uložiti novac u njega. Kino distribucija samo je jedna komponenta koja donosi novac ali je najznačajnija. No, rezultat je to nove poslovne politike po kojoj se film prikazuje u kinima u skraćenom vremenskom razdoblju a zatim se profit ostvaruje njegovim gledanjem kod kuće.

U usporedbi sa sličnim filmovima o superherojima, „Black Adam“ je u prvom vikendu prikazivanja u kinima zaradio 67 milijuna dolara, slično kao i film „Aquaman“ iz 2018. godine dok je „Shazam!“ iz 2019. u prvom vikednu zaradio 53,5 milijuna dolara. No, „Black Adam“ nije oduševio kritiku, na Rotten Tomatoesu ima samo 43 posto pozitivnih kritika dok na CinemaScoremu ima ocjenu plus 2. U drugom vikendu zabilježen je pad u prodaji kino ulaznica od 60 posto. Zanimanje publike za taj film brzo se ispuhalo te je u konačnici zaradio 165 milijuna dolara u američkim kinima te 219 milijuna u kinima u ostatku svijeta. Uz to, film zbog političke situacije nije prikazan u Rusiji a nije, a čini se da ni neće, biti prikazan u Kini. U konačnici, „Aquaman“ je u svjetskim kinima zaradio 1,148 milijardi dolara dok je „Shazam!“ zaradio 366 milijuna dolara ali je njegov proračun iznosio 100 milijuna dolara, dvostruko manje no za film „Black Adam“.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.