Bivši skateboarder Dennis Schröder bio je heroj Braunschweiga, sada ga slavi cijela Njemačka

Autor:

Germany guard Dennis Schroder (17) reacts to a call during the championship game of the Basketball World Cup against Serbia in Manila, Philippines, Sunday, Sept. 10, 2023. (AP Photo/Michael Conroy)

AP Photo/Michael Conroy

Pandemija koronavirusa 2020. godine, između ostalog, pogodila je i svijet sporta, i to na svim razinama. Bez natjecanja, samim tim i prihoda od ulaznica, TV-prijenosa, sponzora… klubovi su polako ostajali bez financijskih sredstava. Tako se u problemima našao Löwen Braunschweig, član njemačke košarkaške Bundeslige, koji je  na kraju ipak imao sreće.

Ime te sretne okolnosti je Dennis Schröder, on je najbolji njemački košarkaš, koji je, doduše uz jednu lošiju individualnu izvedbu, povukao svoju reprezentaciju do senzacionalnog zlata na upravo završenom Svjetskom prvenstvu.

Schröder, sin Nijemca i Gambijke, rodom je iz Braunschweiga a Phantoms, kako se klub iz njegovog rodnog grada zvao do 2014., jedini je za koji je igrao do odlaska u Atlanta Hawkse 2013. godine. Spomenute 2020. Braunschweig se našao u teškoj situaciji, budućnost kluba bila je prilično nesigurna. Tada se ukazao Schröder koji je bio većinski vlasnik kluba sa 70 posto dionica. Normalno da će vlasnik uskočiti, pomislili ste. Da, ali situacija je bila drukčija – godinu dana ranije uprava kluba je, bez da su Schrödera išta pitali, smijenila trenera Livija Calina, čovjeka koji ga je doslovno otkrio, sa igrališta ga doveo u dvoranu i učinio ga kvalitetnim dovoljno da postane ozbiljan NBA igrač. „Bit će posljedica“, poručio je Schröder tada javno a sve je otišlo na sud. „Calin je 25 godina dao sebe za klub, ulagao je svoj novac. Ja sam dioničar kluba i trebali su me barem nazvati“.

Ipak, kad je njegovom prvom klubu zagustilo, Schröder se ukazao na najpotrebniji način, financijski. Otkupio je preostalih 30 posto dionica od tri tvrtke koje su se obavezale ostati u klubu kao sponzori. Calinov otkaz je povučen, trener koji je, između ostalih, promovirao i Daniela Theisa, sadašnjeg igrača Indiana Pacersa, vratio se u klub. „Ovo je moj rodni grad, želim nešto vratiti regiji u kojoj sam odrastao“, poručio je tada Schröder.

 

Ako je do sada bio heroj Braunschweiga, od rujna 2023. heroj je cijele Njemačke. Novi bek Toronta, prošle sezone igrač Lakersa, u finalu SP protiv Srbije je briljirao s 28 koševa (9/17) a kroz cijeli turnir bio je na prosjecima od 19.1 koševa i 6.2 asistencije. Doduše, protiv Latvije u četvrtini finala Njemačka je preživjela njegovu užasnu utakmicu, šutirao je 4/26 za ukupno devet koševa, ali to je tako u sportu, i najboljima se dogodi loš dan.

Schröder je ozbiljan NBA igrač s europskim temeljima a koliko je ta kombinacija važna vidjela se na ovom SP. U NBA je već deset sezona, igrajući za Atlantu, Oklahomu, Boston, Houston i Lakerse skupio je prosjeke od 14 koševa i 4.7 asistencija po utakmici, brojke koje su realno dosta spuštene zahvaljujući rookie sezoni, jedinoj u kojoj je bio na ispod deset koševa po utakmici, 3.7 koševa i 1.9 asistencija prosječno.

Kao i u puno drugih slučajeva sa vrhunskim sportašima, i Schröder je u košarku ušao sasvim slučajno. Do 1.1 godine jedina aktivnost kojom se bavio, doduše prilično ozbiljno, bio je skateboarding. Ključna osoba u ovoj priči je spomenuti Liviu Calin koji je mladog Schrödera vidio u parku na putu do dvorane. Nešto mu se kod njega svidjelo pa ga je pozvao na trening. Mladić je prvi poziv odbio, ali drugi, koji je stigao dva tjedna kasnije nije. Schröder će kasnije u intervjuima reći kako košarku sve do 16 godine nije ozbiljno shvaćao. Tada, kad je imao 16, dogodilo se najgore – umro mu je otac. „Obećao sam mu da ću se brinuti za obitelj. Od tada sam bio spreman na krv i znoj“.  Od tada, u klubovima i reprezentaciji, na dresu nosi broj 17, omiljeni broj njegovog oca Alexa, čije je ime tetovirao na ruku.

Krv i znoj su se isplatili, samo četiri godine kasnije, u ljeto 2013., tada 20-godišnjeg Schrödera kao 17 izbor Drafta uzela je Atlanta. Deset godina kasnije, stigla je i najveća nagrada. Uz veliku pomoć Franza Wagnera (16.8 koševa, 6.5 skokova po utakmici) povukao je Nijemce tamo gdje ih do finala skoro nitko nije vidio.

 

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.