foto HINA/ Denis CERIÆ /dc

Bivši premijeri Gregurić i Mateša stižu pred istražno povjerenstvo za Agrokor

Na današnjoj sjednici saborskog Istražnoga povjerenstva za Agrokor nastavit će se saslušanje svjedoka. Na redu su dvojica bivših hrvatskih premijera Franjo Gregurić i Zlatko Mateša.

Bit će svakako zanimljivo čuti što će reći treći predsjednik Vlade RH Franjo Gregurić, koji je bio je premijer od 17. srpnja 1991. do 12. kolovoza 1992. godine, a nakon što je prošli tjedan nazvao “potpuno neodgovornom i neumjerenom neistinom” svjedočenje predsjednika druge Vlade RH Josipa Manolića, koji ga je u svome iskazu pred saborskim Istražnim povjerenstvom za Agrokor prozvao odgovornim za kriminal u pretvorbi i privatizaciji dok je bio na poziciji.

Manolić je, naime, ustvrdio da su, kada je Gregurić postao predsjednik Vlade, ‘otvorena vrata privatizaciji bez kontrole’. Rekao je i kako ne bi generalizirao da su Gregurić i Nikica Valentić odgovorni za kriminal u pretvorbi i privatizaciji, ali da su odgovorni u trenutku kada su bili na pozicijama.

“To je potpuna glupost i netočnost jer je privatizacija od prvog dana imala svoje elemente kontrole. Tamo je bio prvo Fond za privatizaciju koji je vršio te postupke procjene, valorizacije, pa na kraju krajeva i prodaje, a u kojem su sjedili ministri. A privatizacija je u biti počela upravo nakon završetka mog mandata, da budemo iskreni”, istaknuo je Gregurić.

Manolićevu izjavu nazvao je i “paušalnom ocjenom jednog političara koji je iz prošlog sustava isključivo donio znanje kako nekoga pratiti i špijunirati, a ne kako nešto stvoriti i razvijati”. Gregurić je također rekao kako se raduje da ga pozovu svjedočiti pred saborsko Istražno povjerenstvo za Agrokor.

“Neka me pozovu. Vrlo rado ću se odazvati pozivu i doći ću s velikim zadovoljstvom”, poručio je te dodao kako misli da bi se to istražno povjerenstvo trebalo zvati “Istražno povjerenstvo za privatizaciju”, a ne za Agrokor.

Komentiraj