Deseci razvojačenih branitelja ponovo su se u ponedjeljak okupili na prosvjedima u različitim dijelovima Bosne i Hercegovine blokirajući promet na nekim od važnijih cesta u toj zemlji u nastojanju da od vlasti Federacije BiH iznude ustupke kojima bi se poboljšao njihov materijalni status.

Bivši pripadnici Armije BiH i Hrvatskog vijeća obrane (HVO) prosvjedovali su pred sjedištem parlamenta Federacije BiH u Sarajevu, a manje skupine blokirale su promet u mjestu Golubinja na magistralnoj cesti M-17 koja povezuje Bosanski Brod sa Sarajevom te na cesti između Uskoplja i Prozora, zbog čega su nastale kilometarske kolone.

Bokiran je bio i međunarodni granični prijelaz između BiH i Hrvatske kod mjesta Bijača, koji povezuje autocestu iz pravca Međugorja s “Dalmatinom”.

Riječ je o nastavku prosvjeda započetih potkraj veljače kada su razvojačeni branitelji danima držali i blokadi prometnice između nekih od najvećih gradskih središta u BiH pa je na kraju morala intervenirati policija.

Bivši pripadnici Armije BiH i HVO-a ponovo traže objavu jedinstvenog registra branitelja, osiguranje novčane naknade za svakog nezaposlenog branitelja te ukidanje više od 1600 udruga koje okupljaju branitelje i njihovo organiziranje u jedinstvenu udrugu.

Komentiraj