Bivši ambasador u Makedoniji Ivan Kujundžić navodno želi biti novi ravnatelj HRT-a

Nakon što je Vladimir Drobnjak otklonio mogućnost da se kandidira za ravnatelja HRT-a, aktualni premijer Andrej Plenković po svemu sudeći ostao je bez kandidata kojeg je priželjkivao na čelu te TV kuće. To je Nacionalu otkrio izvor blizak vrhu HDZ-a, navodeći kako su Drobnjaka iz vrha stranke kontaktirali, kako su se raspitivali je li za tu funkciju načelno zainteresiran, ali kako je Drobnjak iznio svoju želju da karijeru završi u diplomaciji. Isti izvor blizak vrhu HDZ-a navodi kako zasad pristigle kandidature ne nude neka odveć poznata ili naročito intrigantna imena zainteresiranih. Kao i da je moguće da natječaj na koncu čak bude i poništen.

Drugim riječima, ne prijavi li se itko tko bi vrhu HDZ-a bio po volji, ništa od natječaja. To bi možda mogla promijeniti kandidatura Ivana Kujundžića, iskusnog diplomata, bivšeg hrvatskog ambasadora u Makedoniji koji je početkom 2000-ih bio urednik u redakciji vanjske politike HTV-a, a početkom 90-ih i dopisnik HRT-a i Hine iz Mađarske. Kujundžić je sredinom 80-ih završio Fakultet političkih znanosti u Zagrebu. Neki izvori navode kako je tada uspostavio dobre odnose sa Mariom Plenkovićem, ocem premijera Andreja Plenkovića. Što bi možda moglo utjecati na njegove izglede da pobijedi na tom natječaju.

Prema pisanju HINA-e do početka tekućeg tjedna evidentirane su dvije potpisane kandidature i dvije na kojima se kandidati na poleđini omotnice nisu potpisali. Imena svih kandidata koji su ispunili uvjete natječaja bit će poznata 15. rujna, kada će Nadzorni odbor HRT-a otvarati zaprimljene prijave. Radi se o natječaju koji je objavljen krajem srpnja, a Nadzorni odbor u roku od osam dana od dana završetka roka za podnošenje prijava, mora otvoriti sve pristigle prijave, utvrditi njihovu valjanost i utvrditi koji kandidati ispunjavaju propisane uvjete za imenovanje čelnika javne radiotelevizije. Potom je Nadzorni odbor HRT-a dužan sastaviti zapisnik koji uz cjelokupno prikupljenu dokumentaciju te mišljenje ispunjavaju li podnositelji prijava zakonom propisane uvjete, treba dostaviti saborskom Odboru za informiranje, informatizaciju i medije na daljnje postupanje.

Nakon toga, saborski Odbor za medije obavit će razgovor s kandidatima koji ispunjavaju propisane uvjete te će podnijeti Saboru prijedlog imenovanja. Tehnički gledano, glavnog ravnatelja HRT-a imenuje Sabor na plenarnoj sjednici većinom glasova svih zastupnika, a ako u roku 45 dana od dana isteka roka za podnošenje prijava na ovom javnom natječaju Sabor ne imenuje glavnog ravnatelja HRT-a, javni natječaj će se poništiti, navodi se u odluci. To bi se izgleda moglo i dogoditi.

Ovaj natječaj za glavnog ravnatelja HRT-a objavljen je nakon što je Sabor sredinom srpnja uhićenog dotadašnjeg ravnatelja Kazimira Bačića razriješio dužnosti, a za vršitelja te dužnosti imenovao Renata Kunića, ravnatelja Programa HRT-a.

Bačić je uhićen u antikorupcijskoj akciji policije i USKOK-a, a na teret mu se, među ostalim, stavlja trgovanja utjecajem i davanje mita. Ali ta akcija ima i puno dalekosežnije posljedice po stanje na HRT-u. I to zato što se nakon izbora novog ravnatelja mora ponovo formirati i tim ključnih istaknutih menadžera na Prisavlju. Što potencijalno znači kompletnu redistribuciju moći na HRT-u, a što je već izazvalo veliku nervozu jer će se birati novi glavni urednik, novi šef informativno-medijskog servisa, kao i ravnatelji pojedinih poslovnih jedinica.

Plenković i HDZ su dosad po tom pitanju bili prilično inertni, vjerojatno jer im je odgovaralo generalno ozračje oko HRT-a, iako se na račun neprimjerenog poslovanja i uređivačke politike duže vrijeme vodi ozbiljna javna diskusija. Kada se silom osobnih neprilika u kojima zbog problema sa zakonom zatekao Bačić napokon pokrenuo proces kadrovskih promjena, signali iz vrha HDZ-a plasirani tim povodom prema Nacionalu naznačuju da se malo toga promijenilo u njihovu pristupu toj važnoj temi.

Komentiraj