Bivša ministrica Divjak: “Naše škole su sigurne, nema smisla od njih raditi bunkere”

Autor:

02.07.2020., Zagreb - U zgradi Nacionalne i sveucilisne knjiznice odrzana je sjednica Vlade RH. Dolasci ministara na sjednicu. Blazenka Divjak. rPhoto: Goran Stanzl/PIXSELL

Goran Stanzl/PIXSELL

Bivša ministrica obrazovanja Blaženka Divjak u Dnevniku N1 komentirala je sigurnost u hrvatskim školama u kontekstu tragičnog slučaja u Srbiji.

“Mislim da naše škole jesu uglavnom sigurne, visoka je razina sigurnosti i nema smisla od njih raditi bunkere”, kazala je ministrica pa dodala da se ne bi trebalo sada podleći panici.

“Jer onda se pitamo hoćemo li napraviti štićene koridore za put od škole do kuće i obrnuto ili staviti stražare na dječja igrališta? Da takav pristup sa zaštitarima, kamerama i jako visokom razinom kontrole ne funkcionira baš pokazuje primjer SAD-a koji unatoč svemu tome ima velik broj ovakvih užasnih situacija”, kazala je bivša ministrica.

Divjak rješenje, kao i mnogi, vidi u prevenciji: “Da svi vodimo brigu o djeci i jedni o drugima. Programi prevencije nasilja stalno se moraju provoditi.”

Apelira i na odgovornost u medija: “Izvještavanje o ovom događaju je bilo s previše detalja, sa užasnim slikama, a ako pogledate kako djeca na to reagiraju na društvenim mrežama, postoji jedna razina kopiranja ovakvih užasnih stvari. O tome treba razgovarati s djecom i o tome treba voditi računa kada se izvještava.”

Zalaže se i za zabranu oružja gotovo u potpunosti. “Ne vidim razlog da bilo tko osim službenih osoba ima oružje”, rekla je.

Koliko je djeci dostupna stručna pomoć? “Nemaju sve škole psihologe, ali teško je to i očekivati jer ih nema dovoljno na tržištu, a i mi imamo previše malih škola. Ali mobilni timovi mogu pokriti više škola. Ne treba sve svaliti na školu, nego treba puno raditi i s roditeljima. U medijima se treba promovirati odgovorno roditeljstvo”, kazala je.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.